Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.01.2021 11:25

Únia miest Slovenska podporuje iniciatívu „Klíma ťa potrebuje“


Ilustračná snímka.


Mestá budú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze, nechcú čakať na štát.


Klimatická kríza nemá počas pandémie „PNku“, ani dovolenku. Pred touto krízou nás nezachráni žiadna vakcína, či testovanie. Únia miest Slovenska (ÚMS) sa aj preto pripája k iniciatíve „Klíma ťa potrebuje“, ktorá je jednou z najväčších petícii, s apelom na riešenie klimatickej krízy, v histórii Slovenska. Cieľom iniciatívy je vyslať zásadný signál slovenskej politickej reprezentácii, že na Slovensku je veľká skupina ľudí, ktorej nie je ľahostajné riešenie následkov a príčin klimatickej zmeny a krízy. Posledný rok priniesol do života každého z nás veľa nepredvídateľných situácii, na ktoré sme neboli pripravení a začali sme viac vnímať, akí sme zraniteľní. Členské mestá ÚMS preto plánujú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze. Týmto krokom chcú deklarovať záujem o riešenie klimatickej krízy, prijať svoj podiel zodpovednosti v tejto oblasti a požiadať aj obyvateľov o vzájomnú podporu a spoluprácu v ďalších krokoch, ktoré si riešenie environmentálnych problémov v mestách a samosprávach bude ďalej vyžadovať.

Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček: „Klimatická zmena a klimatická kríza je už dekády pomenovaným a predvídateľným rizikom a s istotou vieme, že sa mu nevyhneme. Tak, ako preverila akcieschopnosť samospráv celosvetová pandémia nového koronavírusu, zmena klímy a klimatická kríza je, a bude ďalšou skúškou, pred ktorou stoja aj samosprávy.“

Iniciátor petície Jakub Hrbáň a koordinátor Fridays For Future Slovensko: „Klimatická kríza sa dotkne každého z nás, preto vítame podporu Únie miest Slovenska a jej dlhodobý záujem o riešenie klimatickej krízy. Rovnako, ako vláda potrebuje mať svoj plán, ako predchádzať a ako sa pripraviť na klimatickú zmenu, potrebujú ju aj mestá. Preto vnímame pozitívne záväzok miest, že majú záujem pracovať na príprave svojich klimatických plánov.“

ÚMS si uvedomuje, že akékoľvek deklarácie a čakanie na pokyny zhora, nič nezmenia dostatočne rýchlo. Je preto nevyhnutné začať konať tam, kde je reálny priestor na konkrétne zmeny a zároveň spoločne vyvíjať tlak na vyššie úrovne správy štátu tak, aby pre urgentné zmeny vytvorili nové podmienky. ÚMS súčasne požaduje, aby centrálna vláda zohľadnila zvýšené výdavky miest spojené s adaptáciou a mitigáciou na zmenu klímy vo všetkých pravidlách a nástrojoch financovania územnej samosprávy. Bez týchto opatrení, na centrálnej úrovni, sa mestá nemôžu plne prihlásiť ani k mnohým zeleným iniciatívam Európskej únie.

Autor: (Daniela PIRŠELOVÁ, hovorkyňa ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.02.2021
ÚMS žiada ministra školstva o jednotný termín jarných prázdnin
Členské mestá Únie miest Slovenska (ÚMS) žiadajú ministra školstva SR, aby sa, vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu, pokúsil zjednotiť termín konania jarných prázdnin pre deti, a to pre všetky kraje, na spoločný termín od budúceho pondelka 15. 2. 2021.
viac
09.04.2021
Riešenie klimatickej krízy si od samospráv vyžaduje čas, prácu aj financie
Riešenie klimatickej krízy a jej následkov si od samospráv vyžaduje viac času, práce, financií a personálnych kapacít. Uviedla to hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) Daniela Piršelová.
viac
25.06.2021
Mestám musia s riešením klimatickej krízy pomáhať klimatickí manažéri
Klimatickí manažéri sú jednou z profesii budúcnosti, pýta si ich realita klimatickej krízy. Ide však o relatívne neznámu profesiu a to aj napriek faktu, že zmena klímy je problém, ktorému spoločnosť čelí prakticky dekády.
viac
18.11.2021
ÚMS sa zapojila do riešenia energetickej chudoby na Slovensku
Únia miest Slovenska (ÚMS) sa zapojila do medzinárodného projektu STEP - Nástroje riešenia energetickej chudoby, ktorý na Slovensku realizuje Spoločnosť ochrany spotrebiteľov a je podporený EÚ v rámci iniciatívy HORIZON 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %