Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
09.02.2021 10:30

ÚMS žiada ministra školstva o jednotný termín jarných prázdnin


Na archívnej snímke prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček. Snímka zdroj: (tasr).


Členské mestá Únie miest Slovenska (ÚMS) žiadajú ministra školstva SR, aby sa, vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu, pokúsil zjednotiť termín konania jarných prázdnin pre deti, a to pre všetky kraje, na spoločný termín od budúceho pondelka 15. 2. 2021.


Rozdelenie prázdnin, v aktuálnej epidemiologickej situácii, nepovažujeme za rozumné, ani za logické.

ÚMS zároveň verí, že Ministerstvo zdravotníctva SR do zajtra (utorok 9. 2. 2021) dokončí povoľovanie vzniku súkromných mobilných odberových miest (MOM) v slovenských mestách a obciach. Je to absolútne nevyhnutné, vzhľadom na to, že mnohé slovenské mestá a obce už nie sú schopné, a ani ochotné, brať víkendové pretestovanie obyvateľov naďalej iba na svoje plecia. Zároveň apelujeme na Ministerstvo zdravotníctva SR, aby čo najskôr, v spolupráci s fakultnými nemocnicami a samosprávami, zriadilo vakcinačné centrá a pripravilo tak nevyhnutné podmienky pre očkovanie našich obyvateľov. Veríme, že v najbližších týždňoch bude na Slovensku taktiež dostatok potrebných vakcín.

Členské mestá ÚMS tiež žiadajú predsedu vlády SR, aby prehodnotil svoj slovník voči samosprávam a nevyhrážal sa „kriminálom“ primátorkám a primátorom, starostkám a starostom. Podobné, nedôstojné vyjadrenia nie sú hodné predsedu vlády SR. ÚMS pripomína, že celý proces doterajšieho celoplošného testovania by vláda SR nedokázala nikdy zvládnuť bez pomoci a spolupráce samospráv.

Na tomto vyhlásení sa zhodlo 56 členských miest ÚMS, ktoré reprezentujú takmer dva milióny obyvateľov Slovenska, na dnešnom spoločnom online rokovaní zvolanom prezidentom ÚMS Richardom Rybníčkom.

Autor: (Daniela PIRŠELOVÁ, hovorkyňa ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2021
Mestá umožnia svojim obyvateľom dať sa otestovať cez víkend
Všetkých 56 slovenských miest, ktoré sú členmi Únie miest Slovenska (ÚMS) a žije v nich takmer 2 milióny obyvateľov, umožní svojim obyvateľom dať sa cez víkend otestovať.
viac
27.01.2021
Únia miest Slovenska podporuje iniciatívu „Klíma ťa potrebuje“
Mestá budú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze, nechcú čakať na štát.
viac
13.05.2021
Výhrady ÚMS voči navrhovaným zákonom
Vládou navrhovaný zákon o výstavbe a tiež zákon o územnom plánovaní podľa Únie miest Slovenska (ÚMS) bez náhrady odstraňuje doterajšie kontrolné mechanizmy, najmä kontrolu verejnosťou.
viac
25.06.2021
Mestám musia s riešením klimatickej krízy pomáhať klimatickí manažéri
Klimatickí manažéri sú jednou z profesii budúcnosti, pýta si ich realita klimatickej krízy. Ide však o relatívne neznámu profesiu a to aj napriek faktu, že zmena klímy je problém, ktorému spoločnosť čelí prakticky dekády.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %