Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.11.2021 12:30

ZMOS a SOŠV vidia v spolupráci užitočnosť aj spoločenský prínos


Branislav Tréger a Anton Siekel po podpise spoločného memoranda.


Združenie miest a obcí Slovenska a Slovenský olympijský a športový výbor spojili sily a idú spoločne rozvíjať šport.


Šport bez miest a obcí sa nedá robiť. Bez olympských lídrov je jeho podpora rovnako problematická. Práve preto Združenie miest a obcí Slovenska so Slovenským športovým a olympijským výborom definovali v spoločnom memorande plán práce, ale aj víziu, ktorou chcú systematicky podporovať športové aktivity. Tie však nevnímajú iba z pozície vrcholových športov, ale aj s prihliadnutím na podporu rekreačných športových aktivít a rovnako aj s dôrazom na zdravotnícke aspekty.

Komunál je kolískou športov

„Každé mesto, každá obec je kolískou športov. Určite to závisí od ich možností, ale aj práce so športovcami. Práve preto do spolupráce ponúkame viac ako tridsaťročné skúsenosti samospráv, nakoľko mestá a obce, tak ako ich poznáme dnes, boli znovuobnovené na jeseň 1990,“ hovorí predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger.

Využijeme obrovský potenciál

Podľa prezidenta Slovenského olympijského a športového výboru Antona Siekela je ambíciou výboru podporovať šport a motivovať k pohybu. „Šport je fenomén, ktorý hýbe svetom. Dnes by sme už mali začať hovoriť aj o tom, že je súčasťou priemyslu, tvorby pracovných príležitostí, rozvoja osobností a napokon účinnej zdravotnej prevencie,“ konštatuje Anton Siekel. 

Ambíciou ZMOS a SOŠV je koordinovať svoje aktivity v oblasti športu za účelom vytvorenia základného rámca pre nadväzovanie, upevňovanie a rozširovanie vzájomnej spolupráce a dosiahnutia ich spoločného cieľa. Partneri memoranda vyjadrili záujem aktívne spolupracovať v boji proti všetkým formám násilia, prejavom neznášanlivosti, diskriminácie, proti nelegálnemu stávkovaniu a ovplyvňovaniu výsledkov súťaží a najmä proti dopingu v športe.

Súčasťou spoločných aktivít bude napríklad formulovanie podmienok na všestranný rozvoj a podporu športových činností, ale aj organizovanie spoločných výjazdov do miest a obcí, kde sa okrem stretnutí s komunálnymi lídrami navštívia školy a za účasti zvučných športových mien budú diskutovať o prínose športu. Zároveň budú spoločne prezentovať príklady dobrej praxe, ktoré by mali motivovať samosprávy k takým užitočným riešeniam, ktoré podporili športové aktivity v konkrétnych mestách či obciach.

Užitočnosť a spoločenský prínos

Signatári memoranda sa zhodli na tom, že najbližšie obdobie bude diárom športovej diskusie, ktorú zavŕšia potrebné riešenia pre rozvoj športu a na podporu pohybových aktivít. „Šport spája a motivuje. Preto od tejto spolupráce očakávame užitočnosť a všeobecný spoločenský prínos,“ zhodli sa pri podpise memoranda Branislav Tréger a Antonom Siekelom. 

Branislav Tréger o memorande medzi ZMOS a SOŠV, video si môžete pozrieť TU 

Anton Siekel, o memorande medzi ZMOS a SOŠV, video si môžete porzrieť TU 

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.10.2020
Informujte o dopadoch COVID-19 na šport
Štátny tajomník rezortu školstva, vedy, výskumu športu Ivan Husár opätovne požiadal predsedu ZMOS Branislava Trégera o súčinnosť pri získaní informácií o reálnych dopadoch COVID - 19 na šport v samospráve.
viac
09.11.2020
Samosprávy náročné úlohy pri testovaní zvládli
Slovenské mestá a obce náročné úlohy, ktoré boli potrebné pre zabezpečenie celoplošného testovania obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19, zvládli. Po druhom kole celoplošného testovania, ktoré sa realizovalo počas uplynulého víkendu to skonštatoval predseda ZMOS B. Tréger.
viac
13.04.2021
ZMOS začína s analýzou PPP v komunále
Združenie miest a obcí Slovenska má vytvorený expertný tím, ktorý sa najbližších šesť mesiacov bude venovať analýze PPP z hľadiska využitia v mestách a obciach.
viac
06.07.2021
ZMOS podporuje transfer skúseností z našich samospráv ukrajinským
ZMOS podporuje transfer skúseností z našich samospráv ukrajinským mestám a obciam. Výsledkom týchto podujatí bude strategický dokument.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %