Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.11.2020 10:47

Prezidentka: K samosprávam sa treba správať ako k partnerom


Na snímke zľava prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger, 1. podpredseda ZMOS, starosta obce Košeca Radomír Brtáň, podpredseda ZMOS, starosta obce Štrba Michal Sýkora a podpredseda ZMOS, primátor mesta Šahy Štefan Gregor počas prijatia predstaviteľov ZMOS 12. novembra 2020 v Prezidentskom paláci v Bratislave. Snímka zdroj: (tasr).


Samosprávy sú kľúčovým faktorom pri správe vecí verejných, čo sa ukázalo aj pri nedávnom celoplošnom testovaní na COVID-19. Po stretnutí so zástupcami Únie miest Slovenska (ÚMS) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to vo štvrtok vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová.


Správa vecí verejných je podľa hlavy štátu efektívnejšia a autentickejšia, keď je spravované územie zdola. „Samosprávy a ich predstavitelia sú prirodzenými autoritami pre občanov v danom území. Aj z tohto dôvodu je potrebné sa k samosprávam správať ako k partnerovi, nie ako k podriadenému,” vyzvala Čaputová.       

So zástupcami ÚMS a ZMOS hovorila o spolupráci miest a obcí so štátom pri riešení pandémie nového koronavírusu či pri iných krízových situáciách. „Ich skúsenosť je rovnaká. Okrem iného spomínali, že civilný krízový manažment v štáte nefunguje optimálne a často ho musia kompenzovať či dopĺňať,” spresnila prezidentka. Problémy podľa nej vidia samosprávy aj v komunikácii či presune informácií, a to najmä pri riešení krízových situácií.       

Prezidentka sa zaujímala aj o návrhy ÚMS a ZMOS, čo v samospráve zlepšiť, zmodernizovať či zreformovať. Čaputová vyzvala zástupcov miest a obcí, aby sa pokúsili o vytvorenie "jednotného obrazu", ktorý by bol podkladom pre prípadné reformné kroky vlády a slúžil by aj ako podklad pri úvahách o využívaní prostriedkov z fondu obnovy. „Z mojej strany im budem v tomto snažení nápomocná. Majú moju plnú podporu. Správa vecí verejných zdola totiž najlepšie kopíruje záujmy ľudí,” podotkla prezidentka.      

ÚMS v rámci svojho návrhu reformy verejnej správy odporúča zrušenie súčasných vyšších územných celkov (VÚC), ak by sa kompetencie a financie z centrálnej vlády neposunuli nižšie. Terajšie postavenie a kompetencie samosprávnych krajov totiž považuje za veľmi slabé. Alternatívou môže byť aspoň zníženie ich počtu na štyri regióny plus mesto Bratislava a posilnenie ich kompetencií a financovania. Mali by tak vlastnú hospodársku, daňovú či školskú politiku, čím by sa zároveň mohol znížiť počet ministerstiev. ÚMS volá aj po reforme volebného systému. Nastaviť by sa mohli podľa únie namiesto jedného štyri volebné obvody. ZMOS avizoval hlave štátu, že svoj plán modernizácie samosprávy chce predstaviť do konca tohto roka. Prezident ÚMS Richard Rybníček deklaroval, že sa budú snažiť o spoločnú diskusiu zástupcov miest, obcí i VÚC, na ktorej by sa dohodli na spoločnom stanovisku k reforme verejnej správy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2020
Predseda ZMOS Branislav Tréger sa obrátil na poslancov parlamentu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s doterajším nepreplatením výdavkov samospráv za testovanie obrátil na poslancov parlamentu z vládnej koalície, ktorí súčasne pôsobia v pozícii štatutárnych predstaviteľov miest a obcí.
viac
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
07.05.2021
Vyhlásenie ÚMS k daňovo – odvodovej reforme MF SR
Únia miest Slovenska (ÚMS) nevie a nechce vecne reagovať na útržkovité informácie, ktoré vyvolávajú zbytočné diskusie a polemiky a nechce byť vťahovaná do žiadnych politických hier.
viac
28.05.2021
Stretnutie ZMOS a ÚMS s prezidentkou kvôli stavebnej legislatíve
Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok 27. mája 2021 stretla s predstaviteľmi Zduženia miesta a obcí Slovenska (ZMOS) a Únie miest Slovenska (ÚMS) v súvislosti s pripravovanou stavebnou legislatívou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %