Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
07.10.2024 11:15

Poslanci BBSK vyzývajú MŽP na urýchlené riešenie gudrónov v Predajnej


Ilustračná snímka (TASR)


Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) vyzývajú ministra životného prostredia SR, aby sa bezodkladne zaoberal situáciou s takzvanými gudrónovými jamami v obci Predajná na Horehroní. Avizujú, že na skládkach s toxickým odpadom sa už mesiace nevykonáva technicko-bezpečnostný dohľad.


Otvorenú výzvu ministrovi krajskí poslanci schválili na septembrovom zasadnutí Zastupiteľstva BBSK.         

Gudrónové jamy nad obcou Predajná predstavujú environmentálne riziko už niekoľko desaťročí, keďže ide o otvorené nádrže, hrozba sa zvyšuje v období silných či prívalových dažďov. "Umelo vytvorené hrádze majú konštrukciu, ktorej zloženie nezaručuje ich trvalú pevnosť a s prebytkovou kontaminovanou vodou je mimoriadne problematické narábať," konštatuje sa v dôvodovej správe predloženej na krajské zastupiteľstvo.         

Na skládkach toxického odpadu v Predajnej sa vlani realizoval geologický prieskum, v decembri i geologické merania vo vrtoch. Informácie o výsledkoch nie sú podľa poslancov BBSK známe. "Tiež je možné podotknúť, že od januára 2024 sa na skládkach nevykonáva technicko-bezpečnostný dohľad, pričom nie je úplne zrejmé, či sú jamy vodnými stavbami," uviedli predkladatelia návrhu. Doplnili tiež, že v minulosti už bolo viackrát vyhlásené i verejné obstarávanie na likvidáciu gudrónových jám, naposledy ešte v decembri 2018.         

Poslanci BBSK v otvorenej výzve žiadajú ministra životného prostredia, aby sa likvidáciou environmentálnych záťaží v Predajnej zaoberal bez zbytočného odkladu a pomohol tým zabrániť vzniku ďalších škôd na životnom prostredí a zdraví obyvateľstva. Envirorezort na otázky TASR v súvislosti s otvorenou výzvou neodpovedal.

Gudrónové jamy v Predajnej vznikli uskladnením toxických látok z výroby olejov v Petrocheme Dubová v 60. a 70. rokoch 20. storočia. V roku 2022 envirorezort realizoval odčerpanie takmer 800.000 litrov vody z nádrží, ktorá bola následne chemicky vyčistená. Okrem Predajnej sa ďalšie dve skládky gudrónov nachádzajú i v areáli bývalej rafinérie v obci Nemecká.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2017
MŽP vyhlásilo výzvu zameranú na triedený zber
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) vyhlásilo výzvu pre najmenej rozvinuté okresy so zameraním na triedený zber. K dispozícii je pre nich 25 miliónov eur.
viac
12.06.2019
Výzva na predkladanie ponúk pre zriadenie služby včasnej intervencie v BBSK
Výzvu vyhlasuje Banskobystrický samosprávny kraj (ďalej BBSK) v spolupráci so SOCIA – Nadáciou na podporu sociálnych zmien (ďalej SOCIA) a Asociáciou poskytovateľov a podporovateľov včasnej intervencie (ďalej Asociácia).
viac
13.12.2019
BBSK poskytne Prešovu 50-tisíc eur na odstraňovanie následkov výbuchu plynu
Banskobystrický samosprávny kraj sa rozhodol pripojiť k ďalším slovenským samosprávam a poskytnúť Prešovu dotáciu na odstraňovanie následkov výbuchu plynu. Vo výške 50-tisíc eur ju schválilo zastupiteľstvo BBSK.
viac
01.04.2021
Župa podporí projekty zamerané na vzdelávanie detí z chudobných rodín
Banskobystrický samosprávny kraj sa rozhodol podporiť projekty, ktoré budú zamerané na rozvoj vedomostí, sociálnych a komunikačných zručností detí z chudobných rodín.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %