Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.06.2022 04:15

Prelomenie veta pri protiinflačnom balíčku znamená likvidovanie samospráv


Ilustračná snímka.


Prelomenie veta pri tzv. protiinflačnom balíčku bude znamenať likvidačný zásah do fungovania samospráv. Na pondelkovej tlačovej konferencii to zdôraznili predstavitelia SaS, ktorí zároveň apelovali na koaličných poslancov, aby za prelomenie veta nehlasovali.


Predseda SaS Richard Sulík zopakoval výhrady liberálov, ktoré sa okrem urýchleného prijímania legislatívy a zlého nastavenia opatrení týkajú práve dosahu na ekonomiku samospráv. "Chceme upozorniť poslancov, primárne starostov a primátorov, že hlasovaním za prelomenie veta, ktoré bude znamenať o pol miliardy eur menej pre samosprávy, škodia svojim obciam, mestám a krajom. Podpíšu sa pod to, že sa napáchajú nedozerné škody a som presvedčený, že sa im to vráti vo voľbách," upozornil Sulík.

Potvrdil, že liberáli v pléne nezahlasujú za návrh ako celok. Podporili by legislatívu s výhradami prezidentky, no ako najlepšiu možnosť vidia to, ak by zákon neprešiel a bolo by možné ho opätovne korektne pripraviť.

Zástupcovia SaS z radov samosprávnych šéfov konkretizovali možný dosah protiinflačného balíčka na samosprávne rozpočty. "Celkom iste by sme museli redukovať služby vrátane sociálnej oblasti, rovnako tak zvyšovať niektoré poplatky, napríklad na stredoškolských internátoch," upozornil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Primátor Nitry Marek Hattas dodal, že zníženie očakávaných príjmov bude znamenať prakticky stopnutie výdavkov na šport a kultúru, rovnako však i zastavenie investičných plánov i ohrozenie eurofondových projektov. "Samosprávam budú chýbať peniaze na ich kofinancovanie,“ varoval.

Zavedenie tzv. protiinflačného balíčka ráta so zavedením príspevku na voľnočasové aktivity detí, zvýšením daňového bonusu i prídavkov na dieťa. Náklady majú byť kryté nielen zo zvýšených príjmov štátu a rezervy štátneho rozpočtu, ale aj časťou prostriedkov určených pôvodne pre samosprávy.

Legislatívu vrátila prezidentka Zuzana Čaputová parlamentu na opätovné prerokovanie. Vetuje ju v častiach týkajúcich sa opatrení, ktoré by mali byť účinné od januára 2023. Nespĺňajú podľa nej dôvody na skrátené legislatívne konanie. Hlava štátu takisto upozorňuje na negatívny dosah, ktorý bude mať legislatíva na ekonomickú stabilitu a fungovanie samospráv. O prelomení veta budú rokovať poslanci tento týždeň.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.06.2022
Mesto vyzvalo prezidentku, aby nepodpísala protiinflačný balíček
Samospráva Zvolena vyzvala prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala protiinflačný balíček. Výzvou, ktorú podporili mestskí poslanci na svojom májovom rokovaní, reaguje radnica na možné výpadky príjmov mesta v súvislosti s legislatívou.
viac
08.06.2022
ZMOS: Rozhodnutie prezidentky je výsledkom zodpovedného sociálneho dialógu
Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej vetovať protiinflačný balík vníma Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) ako výsledok toho, čo v praxi znamená zodpovedný sociálny dialóg.
viac
08.06.2022
ÚMS víta rozhodnutie prezidentky, podľa Rybníčka sa vytvára priestor na diskusiu
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie tzv. protiinflačný balík. Prezident ÚMS a primátora Trenčína Richard Rybníček uviedol, že sa tým vytvára priestor na serióznu diskusiu.
viac
09.06.2022
J. Viskupič: Želám si, aby rozhodnutie prezidentky zarezonovalo vo vláde i NRSR
Predseda združenia samosprávnych krajov SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič si želá, aby rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej zarezonovalo "v ušiach" členov vlády a poslancov parlamentu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %