Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.06.2022 12:35

ÚMS víta rozhodnutie prezidentky, podľa Rybníčka sa vytvára priestor na diskusiu


Na archívnej snímke primátor Trenčína Richard Rybníček. Snímka zdroj: (tasr).


Únia miest Slovenska (ÚMS) víta rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie tzv. protiinflačný balík. Prezident ÚMS a primátora Trenčína Richard Rybníček uviedol, že sa tým vytvára priestor na serióznu diskusiu.


Šéf ÚMS tvrdí, že je potrebné sa baviť o reálnych dosahoch na mestá, obce i poskytované služby pre obyvateľov. "Musíme sa pokúsiť nájsť riešenie, ktoré bude skutočnou prorodinnou politikou pre tých, ktorí to naozaj potrebujú, a zároveň nebude dramatické pre verejný rozpočet i pre mestá a obce," povedal Rybníček. Deklaruje, že ÚMS je pripravená rokovať a nájsť zmysluplné riešenie.

Hlava štátu vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie tzv. protiinflačný balík. Vetuje ho vo všetkých častiach týkajúcich sa opatrení, ktoré by mali byť účinné od januára 2023. V prípade prelomenia veta sa obráti na Ústavný súd SR.

Zástupcovia miest a obcí kritizovali parlamentom prijatý protiinflačný balík a vyzvali hlavu štátu, aby legislatívu z dielne ministra financií Igora Matoviča nepodpísala. Viaceré samosprávy avizovali, že im budú v rozpočtoch chýbať financie, nevylúčili zvyšovanie daní a poplatkov. Ministerstvo financií sa voči kritike samospráv ohradilo a argumentovalo, že samosprávy nebudú mať menej peňazí, ako majú v súčasnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2022
ZMOS i ÚMS apelujú na poslancov, aby hlasovaním neublížili samosprávam
Najväčšie samosprávne združenia apelujú na poslancov Národnej rady (NR) SR, aby v hlasovaní nepodporili návrhy protiinflačných opatrení, ktoré uberú z príjmov miest, obcí i vyšších územných celkov.
viac
08.06.2022
ZMOS: Rozhodnutie prezidentky je výsledkom zodpovedného sociálneho dialógu
Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej vetovať protiinflačný balík vníma Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) ako výsledok toho, čo v praxi znamená zodpovedný sociálny dialóg.
viac
09.06.2022
J. Viskupič: Želám si, aby rozhodnutie prezidentky zarezonovalo vo vláde i NRSR
Predseda združenia samosprávnych krajov SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič si želá, aby rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej zarezonovalo "v ušiach" členov vlády a poslancov parlamentu.
viac
23.06.2022
Rybníček: To, čo sa stalo v parlamente, centralizuje moc a ohrozuje demokraciu
Prelomenie veta prezidentky SR Zuzany Čaputovej a odmietnutie všetkých výhrad samospráv i sociálnych partnerov k protiinflačnému balíčku je aktom brutálneho centralizovania moci i ohrozením demokracie ako takej. Uviedol to prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) a primátor Trenčína Richard Rybníček.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %