Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
23.06.2022 07:45

Rybníček: To, čo sa stalo v parlamente, centralizuje moc a ohrozuje demokraciu


Prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček. Snímka zdroj: (tasr).


Prelomenie veta prezidentky SR Zuzany Čaputovej a odmietnutie všetkých výhrad samospráv i sociálnych partnerov k protiinflačnému balíčku je aktom brutálneho centralizovania moci i ohrozením demokracie ako takej. Uviedol to prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) a primátor Trenčína Richard Rybníček.


Hlasovanie v parlamente nazval "smutným príbehom 77 poslancov, ktorí sa vydali cestou orbánovskej politiky". Presadenie  protiinflačného balíčka neznamená podľa neho len zhoršenie života v obciach, mestách a krajoch, ale aj centralizáciu moci i oslabenie samospráv. "Vedie k tomu, že jeden vodca bude na Slovensku rozhodovať o všetkých kľúčových otázkach v štáte," varoval prezident ÚMS.

Očakáva, že dosahy "falošnej a populistickej pomoci rodinám"  pocíti verejnosť v mestách a obciach už v horizonte niekoľkých mesiacov. "Každý poslanec, ktorý za toto hlasoval, nech si spytuje svedomie v meste či obci, v ktorej žije," uviedol Rybníček. Myslí si, že "ak sa prídu občania primátorovi a starostovi sťažovať na to, že sú obmedzené alebo zdražované služby alebo stopnutá podpora športu či kultúre, mal by im dať číslo príslušného poslanca, nech si to riešia s ním".

Rybníček očakáva, že primátori a starostovia nebudú mlčať a budú aktívne poukazovať na škody, ktoré napácha schválená legislatíva.

Národná rada (NR) SR v stredu prelomila veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej v prípade zákona o financovaní voľného času dieťaťa. Zákon schválilo plénum v pôvodnom znení a odmietlo pripomienky hlavy štátu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2020
Mestá sú frustrované. Nemajú informácie
Únia miest Slovenska po spoločnom rokovaní členských miest musí konštatovať, že aj napriek maximálnemu spoločnému úsiliu je proces prípravy na celoplošné testovanie obyvateľstva z objektívnych príčin nerealizovateľný.
viac
19.05.2021
Stanovisko ÚMS k mediálnym vystúpeniam podpredsedu vlády SR Štefana Holého
Únia miest Slovenska (ÚMS) je znepokojená z toho, že pán Holý pokračuje v šírení klamstiev, keď tvrdí, že samospráva sa bude odmietavo stavať ku akejkoľvek zmene.
viac
08.06.2022
ÚMS víta rozhodnutie prezidentky, podľa Rybníčka sa vytvára priestor na diskusiu
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie tzv. protiinflačný balík. Prezident ÚMS a primátora Trenčína Richard Rybníček uviedol, že sa tým vytvára priestor na serióznu diskusiu.
viac
09.06.2022
J. Viskupič: Želám si, aby rozhodnutie prezidentky zarezonovalo vo vláde i NRSR
Predseda združenia samosprávnych krajov SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič si želá, aby rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej zarezonovalo "v ušiach" členov vlády a poslancov parlamentu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %