Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
02.06.2022 12:35

Mesto vyzvalo prezidentku, aby nepodpísala protiinflačný balíček


Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Snímka zdroj: (tasr).


Samospráva Zvolena vyzvala prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala protiinflačný balíček. Výzvou, ktorú podporili mestskí poslanci na svojom májovom rokovaní, reaguje radnica na možné výpadky príjmov mesta v súvislosti s legislatívou.


List v tomto znení napísali i prezidentke. Informoval o tom hovorca mesta Martin Svatuška.

"Vyjadrujeme absolútny nesúhlas s prijatou legislatívou, ktorá deformuje mechanizmus financovania miestnej samosprávy s následkom zásadného obmedzenia služieb, rozvoja a údržby infraštruktúry v mestách," píšu v liste. Nepáči sa im aj to, aby dodatočný príspevok pre niektoré rodiny bol krytý odčerpaním zdrojov na údržbu a rozvoj škôl, škôlok i detských ihrísk.

Uvádzajú tiež, že vnímajú nelogickosť opatrení. "Rodinám sa síce zvýši rodinný rozpočet, mestá a obce však na zachovanie svojho základného chodu budú nútené vybrať si od tých istých rodín financie zvýšenými príspevkami,“ pripomínajú s tým, že sú to poplatky za škôlky, odpad, prípadne daň z nehnuteľnosti.

Poslanci tiež v liste konštatujú, že sa obávajú negatívneho vplyvu a dosahov novej legislatívy na chod mesta. "Tak ako aj ostatné mestá a obce čelí vysokej inflácii pri zdražovaní najmä energií, pohonných látok a stavebných materiálov," poznamenali.

Prezidentka Zuzana Čaputová oznámi budúci týždeň, či sa rozhodla podpísať tzv. protiinflačný balík. Chce využiť čas na to, aby sa správne rozhodla. Prezidentka má 15 dní od doručenia zákona na to, aby legislatívu podpísala, alebo vrátila Národnej rade (NR) SR.

NR SR schválila protiinflačnú pomoc z dielne Ministerstva financií SR ešte 24. mája. Opatrenia v rámci zákona o financovaní voľného času dieťaťa zahŕňajú 60 eur mesačne na voľnočasové aktivity detí, zvýšenie sumy daňového bonusu a prídavku na dieťa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2022
Bratislava žiada prezidentku, aby nepodpísala protiinflačný balík
Mesto Bratislava odmieta parlamentom schválený protiinflačný balíček. Apeluje na prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby nový zákon nepodpísala a aby pred opätovným prerokovaním konzultovala vláda návrh so samosprávami.
viac
08.06.2022
ZMOS: Rozhodnutie prezidentky je výsledkom zodpovedného sociálneho dialógu
Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej vetovať protiinflačný balík vníma Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) ako výsledok toho, čo v praxi znamená zodpovedný sociálny dialóg.
viac
09.06.2022
J. Viskupič: Želám si, aby rozhodnutie prezidentky zarezonovalo vo vláde i NRSR
Predseda združenia samosprávnych krajov SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič si želá, aby rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej zarezonovalo "v ušiach" členov vlády a poslancov parlamentu.
viac
20.06.2022
Prelomenie veta pri protiinflačnom balíčku znamená likvidovanie samospráv
Prelomenie veta pri tzv. protiinflačnom balíčku bude znamenať likvidačný zásah do fungovania samospráv. Na pondelkovej tlačovej konferencii to zdôraznili predstavitelia SaS, ktorí zároveň apelovali na koaličných poslancov, aby za prelomenie veta nehlasovali.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %