Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
17.08.2020 02:15

Obyvatelia môžu kontrolovať poslancov svojich regiónov cez web kraja


Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja.


To, ako sú aktívne poslanecké kluby v Zastupiteľstve Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), na koľkých hlasovaniach sa poslanci zúčastnili a ako hlasovali o jednotlivých bodoch programu, sa verejnosť môže dozvedieť na internetovej stránke kraja.


Na nej môžu ľudia zistiť i to, ako sú volení zástupcovia aktívni.

„Spracovali sme údaje za celé aktuálne volebné obdobie, od 1. ustanovujúceho zastupiteľstva, ktoré sa konalo 4. decembra 2017, vrátane všetkých hlasovaní jednotlivých poslancov. Dáta budú postupne pribúdať tak, ako sa budú konať ďalšie rokovania,” uviedla Dominika Podstaveková, vedúca oddelenia stratégií a analýz Úradu BBSK.

„Ľudia si môžu vyfiltrovať poslancov podľa mena aj volebného obvodu a zistiť, či na konkrétnom rokovaní zastupiteľstva boli aktívni až do konca alebo ako hlasovali v prípade konkrétneho bodu,” dodala Podstaveková.

Na sprístupnení dát verejnosti pracovali spolu s oddelením stratégií a analýz i zamestnanci oddelenia informačných technológií a kancelárie predsedu Úradu BBSK.

„Je to ďalší krok k väčšej otvorenosti úradu. Informovať otvorene, transparentne a prostredníctvom rôznych kanálov vnímame ako našu povinnosť. Som rád, že tento náš prístup sa odrazil aj v umiestnení BBSK v poslednom rebríčku Transparency International Slovensko, kde skončil ako druhá najotvorenejšia krajská samospráva,” zdôraznil riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.02.2017
B. Bystrica by mala byť okrem EMŠ 2017 aj jednotkou v transparentnosti
Banská Bystrica by nemala byť v tomto roku iba Európskym mestom športu (EMŠ), ale i mestom transparentnosti a otvorenosti občanom.
viac
07.05.2020
Banskobystrický kraj poskočil v rebríčku transparentnosti o tri priečky
Druhou najotvorenejšou krajskou samosprávou na Slovensku sa stal Banskobystrický samosprávny kraj. Vyplýva to z hodnotenia Transparency International Slovensko. Kraju sa podarilo v porovnaní s predchádzajúcim hodnotením poskočiť o tri miesta vyššie.
viac
20.04.2021
BBSK spustil web so štatistikami z jeho očkovacích centier
Počet ľudí, ktorí sa dali zaočkovať v Očkovacích centrách Banskobystrického samosprávneho kraja, stúpol za uplynulý týždeň o 8240 a presiahol tak hranicu 36-tisíc zaočkovaných. Kraj tiež začal zverejňovať prehľadné dáta o očkovaných v jeho centrách.
viac
01.02.2022
BBSK pripravil informačný servis k omikronu
Banskobystrický samosprávny kraj v spolupráci s Fakultnou nemocnicou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici pripravil informačný leták s praktickými radami, na lepšie zvládnutie vlny omikron. Župa tiež spustila webovú stránku s pravidelne aktualizovanými dôležitými informáciami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %