Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
07.05.2020 07:30

Banskobystrický kraj poskočil v rebríčku transparentnosti o tri priečky


Úrad BBSK.


Druhou najotvorenejšou krajskou samosprávou na Slovensku sa stal Banskobystrický samosprávny kraj. Vyplýva to z hodnotenia Transparency International Slovensko. Kraju sa podarilo v porovnaní s predchádzajúcim hodnotením poskočiť o tri miesta vyššie.


Medzi oblasti, kde zaznamenal najvýraznejšie zlepšenie, patrí predaj a prenájom majetku, personálna politika a mediálna oblasť.

Organizácia Transparency International Slovensko (TIS) v utorok (5. 5.) zverejnila hodnotenia transparentnosti samosprávnych krajov. Banskobystrická župa v tomto rebríčku obsadila druhé miesto, čo znamená posun o tri pozície v porovnaní s rokom 2017, kedy sa uskutočnilo posledné hodnotenie samospráv.

BBSK sa tak radí medzi najväčších skokanov, čo ukazuje, že za súčasného vedenia presadzuje župa otvorenejší prístup k verejnej kontrole. TIS hodnotí otvorenosť a sprístupňovanie informácií zo strany predstaviteľov vyšších územných celkov približne v polovici funkčného obdobia a na jeho konci. Aktuálny rebríček tak odzrkadľuje stav po dvoch rokoch od krajských volieb v roku 2017.

„Po nástupe do úradu sme si transparentnosť vytýčili ako jednu z absolútnych priorít. Župy majú veľkú zodpovednosť nielen za jednotlivé kompetencie, ale predovšetkým zodpovedajú za finančné zdroje, ktoré patria občanom. A preto majú občania právo mať prehľad o tom, kto s ich peniazmi pracuje, ako s nimi pracuje a či sú využívané s tými najlepšími úmyslami,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Ten zároveň poďakoval úradníkom a úradníčkam, vedeniu a personálu škôl, zariadení sociálnych služieb, kultúrnych inštitúcií a všetkým ďalším, ktorí si svoju prácu odvádzajú poctivo a otvorene a na tomto úspechu majú svoju zásluhu.

TIS hodnotilo jedenásť oblastí

Zdrojom pre hodnotenie TIS bola najmä oficiálna webová stránka kraja, portál pre verejné obstarávanie, dotazníky či župné médiá.

TIS sa v rámci hodnotenia pozrel na 11 oblastí: prístup k informáciám, účasť verejnosti na rozhodovaní, financie a verejné obstarávanie, predaj a prenájom majetku, dotácie a granty, zariadenia sociálnych služieb, personálna politika, etika a konflikt záujmov, mediálna politika, podniky a organizácie VÚC a dopravná politika.

„Posun o tri priečky v porovnaní s rokom 2017 vyjadruje v číslach skvelú prácu, ktorú ľudia na župe odvádzajú. Vo viacerých ukazovateľoch sme dosiahli v porovnaní s inými krajmi nadpriemerný výsledok, napríklad v oblasti predaja a prenájmu majetku, prístupu k informáciám či personálnej politiky. TIS ocenilo aj náš poradovník čakateľov na sociálnu službu, ktorý je verejne dostupný a významne tak znižuje priestor pre protekciu či úplatky. Ďakujem všetkým zamestnancom, bez ktorých by tento skok možný nebol a verím, že zmenu k lepšiemu cítia aj obyvatelia kraja. Robíme to totiž najmä pre nich,“ povedal riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý.

Veľký posun k lepšiemu

Najväčší skok v porovnaní s rokom 2017 zaznamenal BBSK v oblasti predaja a prenájmu majetku. V predchádzajúcom hodnotení získala župa v tejto oblasti iba 19 percent. V aktuálnom hodnotení to už bol posun na 85 percent.

Analytici v tejto oblasti napríklad zisťovali, či sú na oficiálnej webovej stránke VÚC zverejnené zápisnice z procesu verejných obchodných súťaží na predaj a prenájom majetku alebo či sú zverejnené zásady hospodárenia župy.

Veľký posun k lepšiemu zaznamenal kraj aj v oblasti personálnej politiky. Kým v roku 2017 bol BBSK v tejto oblasti so skóre 14 percent suverénne posledný, v aktuálnom rebríčku už úrad obsadil druhé miesto so skóre 57 percent. Jedným z dôvodov tohto výsledku je, že na rozdiel od predchádzajúceho obdobia sa na župe uskutočňujú transparentné výberové konania na pozície vedúcich odborov, oddelení a referentov.

Ďalšou oblasťou, kde dosiahla župa výrazné zlepšenie, je mediálna politika a informovanie obyvateľov kraja. V aktuálnom rebríčku získal kraj hodnotenia 59 percent, na rozdiel od roku 2017, kedy dosiahol iba 17 percent. Župe sa tak podarilo zlepšiť najmä úroveň objektivity župného časopisu Náš kraj či lepšie informovanie obyvateľov prostredníctvom sociálnych sietí.

Bližšie informácie a hodnotenie Banskobystrického samosprávneho kraja v jednotlivých oblastiach je dostupné na http://samosprava.transparency.sk/profile/Z001/2020

Autor: (Lenka ŠTEPÁNEKOVÁ, BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2017
Zástupcovia kraja a TIS diskutovali o hodnotení transparentnosti VÚC
Zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a Transparency International Slovensko (TIS) v stredu rokovali o hodnotiacich kritériách, ktoré určujú výsledok v rebríčku transparentnosti krajov.
viac
06.05.2020
Trenčiansky samosprávny kraj zostáva najotvorenejšou slovenskou župou
V poradí piatemu vydaniu Rebríčka transparentnosti žúp, ktorý zverejňuje Transparency International Slovensko (TIS), kraľuje Trenčiansky samosprávny kraj. Pozíciu lídra sa župe podarilo obhájiť aj po viac ako dvoch rokoch.
viac
02.12.2020
Prievidza medzi najlepšími v hodnotení zadávania verejných súťaží
Mesto Prievidza skončilo na druhom mieste v hodnotení zadávania zákaziek vo verejnom obstarávaní v kategórii menšie slovenské mestá. Odborníci vyzdvihli dobrú prípravu podkladov súťaží či konzistentnosť konania. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
17.05.2022
Najotvorenejším VÚC je trenčiansky, najhoršie v rebríčku obstál nitriansky
Najtransparentnejším samosprávnym krajom je opätovne Trenčiansky kraj, naopak, najhoršie je na tom z hľadiska otvorenosti a sprístupňovania informácií Nitriansky samosprávny kraj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %