Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
21.10.2024 03:05

Výstava na župnom úrade približuje významné poľské stavby


Ilustračný obrázok


Súčasťou v poradí deviateho ročníka Poľských dní v Prešove je aj Prešovský samosprávny kraj (PSK). Pri tejto príležitosti sprístupnil vo svojich priestoroch výstavu, ktorá prostredníctvom veľkoformátových vizualizácií dokumentuje významné architektonické diela Poľska.


Verejnosť si ju vo foyer prešovskej župy môže pozrieť počas celého trvania Poľských dní, presnejšie do 15. novembra.

Vstupné priestory Úradu PSK sa stali dočasným výstaviskom pre výstavu Poľsko: 20 rokov využitých príležitostí. Cez veľkoplošné inštalácie približuje významné poľské infraštruktúrne projekty. Verejnosť sa tak môže zoznámiť s modernou architektúrou tejto krajiny. Presnejšie s jej novými budovami a verejnými priestranstvami, ktoré zmenili tvár poľských miest. Výstava  vo foyer sídla krajskej samosprávy bola sprístupnená tento týždeň za účasti poľského veľvyslanca Piotra Samereka a riaditeľky Poľského inštitútu v Bratislave Agnieszky Kwiatkowskej, a to pri príležitosti  9. Poľských dní  v Prešove.

Výstava Poľsko: 20 rokov využitých príležitostí obsahuje celkovo osemnásť veľkoplošných vizualizácií veľkých poľských stavieb.  Ide o infraštruktúrne projekty, ako sú diaľnice, letiská či železničné stanice. Medzi inými je to napríklad Autobusová stanica v Lubline, Lodžská stajňa alebo Hlavná stanica v Lodži a mnohé iné, vďaka ktorým je čoraz jednoduchšie do Poľska i po Poľsku cestovať.

Zároveň prezentuje múzeá, koncertné sály, kultúrne a kongresové centrá, cez ktoré sa môže verejnosť oboznámiť s poľskou  kultúrou a históriou. Výstava ponúka pohľad na architektúru Múzea histórie poľských Židov POLIN vo Varšave, Filharmóniu v Štetíne, Sliezske múzeum v Katoviciach, ale aj na Malopoľskú záhradu umenia v Krakove, Európske centrum solidarity, Kultúrno-kongresové centrum „Jordanki“ v Toruni či na Národný štadión a iné budovy.

Výstava vznikla k 20. výročiu Poľska v Európskej únii a v spolupráci s Poľskou turistickou organizáciou, Veľvyslanectvom Poľskej republiky v Bratislave a Poľským inštitútom Bratislava. Na župnom úrade ju môže verejnosť vidieť do 15. novembra.

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2017
NSK plánuje dokončiť rekonštrukciu historického Župného domu
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v priebehu budúceho roka dokončiť rekonštrukciu Župného domu a získať tak priestory pre svoj úrad. Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu je už pripravená komplexná oprava bloku D, spolu s renováciou ďalších častí pamiatkovo chráneného historického objektu.
viac
30.01.2019
V Rákociho paláci objavíte krásu slovenského drahokamu
Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať výnimočnú zbierku slovenských opálov. Medzi najvzácnejšie kúsky novej stálej expozície patrí opál drahý, ktorý je zároveň najstarším známym opálom. Jeho prvé ložiská sa našli na území východného Slovenska.
viac
03.04.2019
Krajské múzeum v Prešove predstaví kamene učencov
Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať tajomné umenie suiseki. Táto umelecká forma prezentuje kamene nájdené v prírode, ktoré svojím tvarom pripomínajú niečo výnimočné. Výstavu sprístupnia vo štvrtok v Rákociho paláci.
viac
01.02.2020
ÚVO má svoju predĺženú ruku už aj na východe Slovenska
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák spolu s predsedom Prešovského samosprávneho kraja Milanom Majerským otvorili stále pracovisko ÚVO v sídle Úradu PSK v Prešove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %