Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
14.07.2023 09:30

Začala kvitnúť palina, v teplejších oblastiach zachytili i peľ ambrózie


Invázna rastlina ambrózia palinolistá (Ambrosia artemisiifolia), foto z archívu. Snímka zdroj: (tasr).


V uplynulom týždni na území Slovenska naďalej dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých a pŕhľavy. Začala kvitnúť palina a v teplejších oblastiach sa objavil aj prvý peľ inváznej ambrózie.


Konštatovala to v súvislosti s aktuálnou situáciou Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili v Žiline, Banskej Bystrici, Nitre a v Košiciach. Slabšie alergizujúca pŕhľava dosiahla najvyššie denné hladiny v Banskej Bystrici, Žiline a v Bratislave. Prvý peľ paliny zachytili monitorovacie stanice v Trnave a Žiline, inváznej ambrózie v Trnave, Bratislave a Nitre. V ovzduší sa vyskytoval aj peľ skorocelu, štiavu, mrlíka, pajaseňa a lipy.

"Peľová sezóna tráv a pŕhľavy pokračuje najmä na strednom a severnom Slovensku. Peľ paliny a ambrózie, silných alergénov neskorého leta a jesene, bude pomaly pribúdať. Predpokladáme, že palina dosiahne v priebehu dvoch týždňov alergiologicky významné koncentrácie, ambrózia zhruba o tri až štyri týždne," dodala Lafférsová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.07.2022
Peľ paliny a ambrózie je v ovzduší len v nízkych koncentráciách
V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy a dopĺňal ho významný alergén – peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ktorý má vplyvom sucha a horúčav miernejší priebeh a je na ústupe.
viac
27.07.2023
Peľová sezóna tráv pomaly končí na celom území Slovenska
Peľová sezóna tráv pomaly končí na celom území Slovenska. Významné denné koncentrácie sú predpokladané najmä na severnom a časti stredného Slovenska. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
viac
17.08.2023
Peľ paliny dosiahne vysoké denné hladiny a pridá sa aj invázna ambrózia
Začala sa peľová sezóna paliny a súbežne s ňou aj inváznej ambrózie, ktoré sú silné alergény.
viac
24.08.2023
Vrcholí peľová sezóna paliny, ambrózia sa k prvému vrcholu len blíži
Na území Slovenska v uplynulých dňoch dominoval v ovzduší peľ silných alergénov paliny a ambrózie spolu so slabšie alergizujúcou pŕhľavou. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých dosahoval len veľmi nízke denné koncentrácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %