Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.05.2023 09:30

Peľová sezóna brezy sa končí, začína kvitnúť skorocel, štiav a ihličnany


Ilustračná snímka: (tasr).


Výkyvy počasia v uplynulom týždni výrazne ovplyvnili peľovú situáciu na Slovensku. V ovzduší na väčšine územia Slovenska ešte dominoval peľ brezy, jaseňa, duba a buka. Pribúda peľ tráv z čeľade lipnicovitých.


Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

"Začína kvitnúť skorocel, štiav a v teplejších oblastiach aj pŕhľavovité. Kvitnúť začali aj ihličnany z čeľade borovicovitých, ktorých veľké peľové zrná budú v krátkom čase tvoriť žlté povlaky na parapetoch, autách či okrajoch mlák," konštatovala Lafférsová.

Peľová sezóna brezy prešla vrcholom aj v chladnejších oblastiach Slovenska, kde v uplynulom týždni ešte dosiahla veľmi vysoké denné koncentrácie, najmä v Banskej Bystrici, v Žiline a Nitre. Jej sezóna sa však končí. Peľ jaseňa dosahoval alergiologicky významné denné hladiny na strednom a severnom Slovensku, ale už majú klesať.

"Kvitnutie v národnej prírodnej rezervácii Harmaneckej tisiny vo Veľkej Fatre prinieslo na krátky čas vysoké denné koncentrácie peľu tisu v Banskej Bystrici a v Žiline. Peľ ostatných drevín sa vyskytoval v ovzduší v stredných a nižších hladinách," dodala Lafférsová.

V najbližších dňoch sa očakáva výraznejší vzostup denných koncentrácií peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých, pribúdať bude aj peľ tráv z čeľade lipnicovitých a pŕhľavovitých. V ovzduší sa má ešte vyskytovať peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité, javora, duba, buka, platanu, pagaštanu, smrekovca a ďalších ihličnanov. Pri oteplení sa tiež očakáva nárast denných koncentrácií spór húb (plesní).

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.07.2022
Peľ paliny a ambrózie je v ovzduší len v nízkych koncentráciách
V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy a dopĺňal ho významný alergén – peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ktorý má vplyvom sucha a horúčav miernejší priebeh a je na ústupe.
viac
03.03.2023
Aj po ochladení dosahoval peľ liesky a jelše vysoké denné koncentrácie
Na celom území Slovenska prebieha peľová sezóna liesky a jelše. Ich peľ v ovzduší dosahoval v uplynulých dňoch alergiologicky významné koncentrácie aj po ochladení v závere minulého týždňa.
viac
30.03.2023
Peľ brezy sa stane najvýznamnejším alergénom najbližších týždňov
V uplynulom týždni v ovzduší na celom území Slovenska dominoval peľ topoľa, jaseňa a drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité. Kvitnutie liesky a jelše sa končí aj v chladných oblastiach so snehovou pokrývkou a na ich miesto nastupujú hrab a breza.
viac
01.06.2023
Peľová sezóna tráv prechádza prvým vrcholom aj na severnom Slovensku
Zrážková činnosť, búrky a prudké výkyvy počasia výrazne ovplyvňovali peľovú situáciu na Slovensku aj v uplynulom týždni. Nízke hladiny peľu v ovzduší striedali jeho vysoké koncentrácie počas slnečných dní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %