Nedeľa 06.10.2024
Dnes má meniny 
Natália
°C
04.10.2024 10:10

Vráble: Do zoznamu národných kultúrnych pamiatok pribudne sídlisko Fidvár


Obrázok zdroj: slovanskehradiska.sk


Zoznam národných kultúrnych pamiatok v meste Vráble sa rozšíri. K doterajším pribudne sídlisko pravekých kultúr od mladšej kamennej doby až po slovanské kultúry Fidvár.


Ku kostolu Preblahoslavenej Panny Márie, kaplnke Božia muka v Hornom Ohaji a súsošiu Pieta s pilierom a reliéfom v Hornom Ohaji pribudne archeologická lokalita, sídlisko pravekých kultúr od mladšej kamennej doby až po slovanské kultúry Fidvár. Návrh odsúhlasili poslanci mestského zastupiteľstva, informovala radnica.         

Do zoznamu pamätihodností pribudne pivnica vo viniciach Dyčianska hora. Ide o vínny domček rodiny Hrušovských, postavený v roku 1922. Rovnako sa tak stane v prípade pivnice vo viniciach na hore Prédium - vínny domček rodiny Fábryových, postavený po roku 1920.         

Do zoznamu vrábeľských pamätihodností bude zapísaná aj pamätná tabuľa Spomienka na deportáciu Rómov. Od roku 2014 je umiestnená v areáli kostola. Medzi hnuteľné pamätihodnosti mesta Vráble pribudla aj pamätná tabuľa na pamiatku Ľudovíta Didiho na budove Reedukačného centra.         

Zo zoznamu pamätihodností bude vyradený gazdovský dom na Štúrovej ulici. Podľa vedúcej oddelenia sociálnych vecí, školstva, kultúry a športu Ľubice Černákovej dostal rodinný dom približne z roku 1930 so zachovalou čelnou fasádou povolenie na rekonštrukciu a prístavbu ešte koncom roka 2016. Vráble prišli aj o ďalšiu pamätihodnosť, Váradyho kúriu v mestskej časti Dyčka. Rozhodnutie o odstránení zemianskej kúrie z prelomu 19. a 20. storočia nadobudlo platnosť už pred štyrmi rokmi, potvrdil magistrát.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.08.2016
Samospráva opravuje cesty v Radvani, vynaloží na to 75 000 eur
Úseky miestnych komunikácií, ktoré dlhodobo znižovali komfort vodičom a chodcom v Banskej Bystrici, prechádzajú v týchto dňoch obnovou.
viac
23.04.2020
Obnova pamiatok má byť rýchlejšia a efektívnejšia
Na základe pasportizácie nehnuteľného majetku v oblasti kultúry má vzniknúť dlhodobý strategický národný investičný plán, ktorého súčasťou má byť okrem výstavby nových priestorov aj program systematickej obnovy národných kultúrnych pamiatok (NKP) do roku 2030.
viac
04.11.2020
Pribudnú pamätné dni aj štátny sviatok
Zoznam pamätných dní a štátnych sviatkov sa upraví. Rozšíri sa o štyri pamätné dni, medzi nimi napríklad 24. jún ako Deň pamiatky obetí komunistického režimu.
viac
06.07.2022
Mesto chce na Fidvári vybudovať z eurofondov archeopark s múzeom
Mesto Vráble chce vybudovať archeopark s múzeom v archeologicky významnej lokalite Fidvár. Archeopark by mal vzniknúť na mieste osídlenia zo staršej doby bronzovej a mal by byť jedinečný v rámci celej strednej Európy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.04 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.61 %