Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
06.07.2022 11:40

Mesto chce na Fidvári vybudovať z eurofondov archeopark s múzeom


Park v poľskej Trzcinici.


Mesto Vráble chce vybudovať archeopark s múzeom v archeologicky významnej lokalite Fidvár. Archeopark by mal vzniknúť na mieste osídlenia zo staršej doby bronzovej a mal by byť jedinečný v rámci celej strednej Európy.


Podobný park existuje v poľskej Trzcinici. Financie na jeho vybudovanie chce mesto získať z eurofondov. Informoval o tom primátor Tibor Tóth.

V bezprostrednej blízkosti náleziska by mal vzniknúť skanzen a múzeum človeka staršej doby bronzovej. Vybudovanie skanzenu a múzea prepojí súčasnosť s minulosťou, laickej aj odbornej verejnosti nielen zo Slovenska umožní spoznať život človeka staršej doby bronzovej a v neposlednom rade prispeje k rozvoju turizmu v regióne, tvrdí primátor.

Systematický archeologický výskum lokality Fidvár sa uskutočnil v rokoch 2007 až 2017 v spolupráci Archeologického ústavu SAV v Nitre a pracovníkov z nemeckého Frankfurtu nad Mohanom. Odborným garantom bol archeológ Jozef Bátora. Podľa jeho slov významným unikátom tohto nálezu je, že sa podarilo zistiť 180 pôdorysov domov v radiálnom usporiadaní.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2020
Ružinov kúpi pozemok pri Štrkovci za zhruba 2,2 mil. eur bez DPH
Bratislavský Ružinov kúpi pozemok pri Štrkoveckom jazere za zhruba 2,2 milióna eur bez DPH. Mestská časť chce tým zabrániť nielen tomu, aby existujúce parkovisko súčasný majiteľ ohradil a spoplatnil, ale chce zároveň predísť možnej výstavbe. Pozemok je totiž klasifikovaný ako stavebný.
viac
16.06.2021
Na mestskom cintoríne v Šali by malo vzniknúť kolumbárium
Na mestskom cintoríne v Šali by malo vzniknúť kolumbárium so 48 urnovými schránkami. Vedenie mesta chce jeho výstavbou vyjsť v ústrety ľuďom, ktorí chcú pozostatky svojich blízkych umiestniť do urnovej steny.
viac
17.01.2022
OLO plánuje postaviť najmodernejšiu a najväčšiu kompostáreň v SR
Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) plánuje v hlavnom meste postaviť najmodernejšiu a najväčšiu kompostáreň na Slovensku. Vybudovať ju chce v mestskej časti Podunajské Biskupice v lokalite Vlčie hrdlo, v susedstve priemyselného areálu Slovnaft.
viac
03.06.2022
BSK plánuje výstavbu nájomných bytov, vytypoval dve vhodné lokality
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) plánuje výstavbu nájomných bytov. Reaguje tak na zadlženosť rodín, vysoké ceny nájomného i celkový nedostatok bytov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %