Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.06.2022 11:40

BSK plánuje výstavbu nájomných bytov, vytypoval dve vhodné lokality


Ilustračná snímka: (tasr).


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) plánuje výstavbu nájomných bytov. Reaguje tak na zadlženosť rodín, vysoké ceny nájomného i celkový nedostatok bytov.


Nové nájomné byty majú vzniknúť prestavbou existujúcich budov vo vlastníctve kraja. Slúžiť majú najmä ako štartovacie byty pre učiteľov škôl v pôsobnosti kraja či zamestnancov krajských zariadení sociálnych služieb. Informovala o tom hovorkyňa BSK Lucia Forman.

"V Bratislavskom kraji evidujeme najnižšiu dostupnosť bytov na Slovensku. Na území kraja sa priemerne ročne dokončuje 5000 nových bytov, čo však nepokrýva dopyt. Výstavba a obstarávanie obecných nájomných bytov má od roku 2010 klesajúcu tendenciu," skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.

Kraj preto pristúpil k analýze budov v jeho vlastníctve. Zameral sa na tie, ktoré nie sú využívané, prípadne neplnia svoj účel a sú vhodné pre ich transformáciu na nájomné bývanie. Ako najvhodnejšie pre tento zámer boli vyhodnotené budovy na Ivanskej ceste v bratislavskej Trnávke a na Úderníckej ulici v Petržalke.

V prvom prípade ide o areál Strednej odbornej školy technológií a remesiel, kde kraj zrekonštruoval Centrum odborného vzdelávania a prípravy. Samotná budova je využívaná len čiastočne, rekonštrukciou by mohlo vzniknúť 58 bytových jednotiek.

Druhá vytypovaná budova sa nachádza v susedstve bytových domov, neďaleko Železničnej stanice Bratislava-Petržalka a v blízkosti bývalého priemyselného areálu Matadorky, lokalita prechádza transformáciou z priemyselnej zóny na rezidenčnú. V tomto prípade ide o bývalú budovu stredného odborného učilišťa strojárskeho, ktorá sa na svoj účel aktuálne nevyužíva. V novom bytovom dome by sa malo vytvoriť 13 bytových jednotiek.

Zámer budovania nájomných bytov odsúhlasili krajskí poslanci. Kraj tak môže pristúpiť k predprojektovej príprave, obstaraniu projektovej dokumentácie a začatiu potrebných legislatívnych krokov a postupov. Presné náklady budú vyčíslené v rámci projektovej dokumentácie. BSK na to plánuje využiť aj dotačný mechanizmus Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2019
Popri okresnej Detve sa v obci Kriváň stavia najviac nájomných bytov
V súčasnosti naplno beží výstavba už štvrtej nájomnej bytovky, v ktorej bude 16 bytov, a v príprave je aj stavba ďalšej s 18 bytmi.
viac
25.06.2020
Nový investor sľubuje v R. Sobote okrem pivovaru i elektráreň a stovky bytov
Závod na výrobu piva so sladovňou a spracovaním ovocia, dopravno-logistickým centrom a paroplynovou elektrárňou, ale aj 250 až 300 bytov s občianskou vybavenosťou, to všetko sľubuje vybudovať do roku 2024 v Rimavskej Sobote spoločnosť Architecture design and studio z Veľkého Šariša.
viac
28.04.2021
Bratislava plánuje v Janíkovom dvore postaviť nájomné byty i parkovací dom
Mesto Bratislava plánuje v petržalskej lokalite Janíkov dvor, blízko plánovanej električkovej zastávky, postaviť jeden z mestských domov určených na nájomné bývanie a spoločne s tým aj parkovací dom režimu P+R.
viac
17.02.2022
Projekt výstavby nájomných bytov pri Terchovskej je v procese EIA
Projekt výstavby 85 nájomných bytov pri Terchovskej ulici v bratislavskom Ružinove je v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Predložila ho spoločnosť Metro Bratislava, v ktorej je väčšinovým akcionárom hlavné mesto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %