Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
16.06.2021 10:25

Na mestskom cintoríne v Šali by malo vzniknúť kolumbárium


Vizualizácia. Zdroj: (sala.sk).


Na mestskom cintoríne v Šali by malo vzniknúť kolumbárium so 48 urnovými schránkami. Vedenie mesta chce jeho výstavbou vyjsť v ústrety ľuďom, ktorí chcú pozostatky svojich blízkych umiestniť do urnovej steny.


„V súčasnosti stúpa záujem ľudí o kremáciu svojich zosnulých blízkych. V mestských cintorínoch preto postupne pribúdajú urnové steny, tzv. kolumbáriá,“ zdôvodnilo zámer výstavby vedenie mesta.

O výstavbe kolumbária rozhodnú mestskí poslanci na júnovom zasadnutí zastupiteľstva. V prípade schválenia zámeru by sa mala realizácia začať na jeseň tohto roka.

Urnové steny by mali stáť na mestskom cintoríne, v blízkosti tabule s menami zosnulých osobností Šale. Vedenie mesta plánuje v prvej etape postaviť dve urnové steny, ak sa osvedčia, nevylučuje výstavbu ďalších. Jedna stena by mala ponúknuť 24 urnových schránok. Vzhľad kolumbárií bude spĺňať kritériá modernej doby. Jeho steny budú obložené čiernym mramorom, predná doska, určená na nápis, bielym mramorom. Po realizácii budú urnové schránky uzavreté prednou doskou. Samospráva plánuje zrealizovať aj úpravu okolia kolumbária, kde pribudne lavička a pozostalí budú môcť zapáliť symbolickú sviečku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2020
Poslanci schválili zámenu pozemkov tvoriacich rezervu cintorína
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Senici na svojom štvrtkovom (25. 6.) zasadnutí schválili zámenu pozemkov tvoriacich rezervu cintorína. Za zámenu hlasovalo 21 poslancov, dvaja boli proti.
viac
30.11.2020
Šaľa už na budúci rok nebude vyberať poplatok za rozvoj
Mesto Šaľa od 1. januára definitívne zruší poplatok za rozvoj. Mestské zastupiteľstvo ho schválilo ešte vlani. Teraz ho na svojom novembrovom rokovaní mestskí poslanci na návrh primátora Jozefa Belického zrušili.
viac
17.05.2021
Technické služby mesta Brezno budujú na cintoríne nové urnové miesta
Na starom cintoríne v Brezne Technické služby budujú 14 urnových miest.
viac
24.06.2021
Mesto Šahy pripravuje výstavbu 19 nájomných bytov na Tabáni
Mestskí poslanci schválili podanie žiadosti o poskytnutie úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) na ich výstavbu, ktorá bude dofinancovaná z dotácie z Ministerstva dopravy a výstavby SR a z vlastných prostriedkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %