Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.06.2020 12:00

Poslanci schválili zámenu pozemkov tvoriacich rezervu cintorína


Ilustračná snímka.


Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Senici na svojom štvrtkovom (25. 6.) zasadnutí schválili zámenu pozemkov tvoriacich rezervu cintorína. Za zámenu hlasovalo 21 poslancov, dvaja boli proti.


Ide o rozsiahlu zámenu, v rámci ktorej mesto na výmenu poskytlo pozemky, ktoré vlastní v mestskej časti Sotina. „Vysporiadanie pozemkov, tvoriacich rezervu cintorína, je dlhodobý záujem mesta. Ponuku na predaj pozemku mesto prijalo aj v minulosti od jeho vlastníka Pavla Ďurinu, ktorý mal však neprimerané cenové nároky. V súčasnosti sa zámena pozemkov javí ako reálne riešenie, pretože aj on má záujem o pozemky vo vlastníctve mesta, ktoré by chcel využiť v rámci svojich podnikateľských aktivít,” uviedol primátor mesta Senica Martin Džačovský.

„Využitie rezervy cintorína je pre potreby mesta niekde v horizonte 30 až 50 rokov. Z tohto pohľadu je cena za štvorcový meter (m2) takmer 32 eur neúmerne vysoká, keďže my tento pozemok nevyužijeme najbližších 30 až 50 rokov. My, naopak, na výmenu dávame pozemky, ktoré sú už pripravené na výstavbu, keďže sú tam dovedené všetky inžinierske siete, ako aj miestna komunikácia, v sume 35 eur za m2,” informoval poslanec zastupiteľstva Pavol Kalman.

Ako doplnil, táto výmena je nelogická aj z toho dôvodu, že minulý rok mesto prejavilo záujem o kúpu vedľajšej parcely. „Tú mesto kúpilo so zámerom stavať bytové domy s podporou financií zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Problém vidím aj v tom, že s jedným majiteľom mesto rokuje rok o výmenách, ale druhého oslovilo až teraz. Aby sme robili transparentne, mali by sme oslovovať oboch vlastníkoch súčasne,” doplnil poslanec.

Hodnota pozemku vo vlastníctve predávajúceho bola určená vo výške 238 230 eur, hodnota pozemkov, ktoré ponúka na zámenu mesto, je spolu 285 733 eur. Rozdiel v hodnote zamieňaných pozemkov je 47 503 eur, ktoré na vyrovnanie podielov zaplatí mestu vlastník rezervy cintorína.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2016
Mesto sa chce v dražbe dostať späť k pozemkom pod nedostavanou Europou
Mesto Zvolen sa chce v dražbe dostať späť k pozemkom pod nedostavaným centrom Europa, ktoré pred časom predalo stavebníkovi, spoločnosti VAV invest B. Bystrica. Druhá časť centra sa totiž vôbec nepostavila, keď sa vlastník pozemkov dostal medzičasom do konkurzu.
viac
29.09.2016
Ružinovskí poslanci schválili predaj pozemkov pre výstavbu diaľnice
Na zasadaní miestneho zastupiteľstva 27. septembra poslanci jednomyseľne schválili odpredaj takmer 150 pozemkov.
viac
24.11.2017
Plány na výstavbu v centre mesta sa Nitranom nepáčia, spisujú petície
Obyvateľom Nitry sa nepáčia plány súkromných investorov na zástavbu posledných zelených plôch v centre mesta. Spisujú petície a žiadajú mestských poslancov, aby zasiahli.
viac
26.06.2020
Ružinov kúpi pozemok pri Štrkovci za zhruba 2,2 mil. eur bez DPH
Bratislavský Ružinov kúpi pozemok pri Štrkoveckom jazere za zhruba 2,2 milióna eur bez DPH. Mestská časť chce tým zabrániť nielen tomu, aby existujúce parkovisko súčasný majiteľ ohradil a spoplatnil, ale chce zároveň predísť možnej výstavbe. Pozemok je totiž klasifikovaný ako stavebný.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %