Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
21.10.2024 02:10

Múzeum kultúry Rómov na Slovensku funguje v Martine 20 rokov


Snímka zdroj: muzeum.sk


Už dve desiatky rokov sa druhej najpočetnejšej národnostnej menšine na Slovensku venuje Slovenské národné múzeum (SNM) v Martine prostredníctvom Múzea kultúry Rómov na Slovensku.


Činnosť tohto špecializovaného múzea mapuje aktuálna výstava s názvom Hin amen muzeum! - Máme múzeum! TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.         

Múzeum kultúry Rómov na Slovensku sa od roku 2004 aktívne podieľa na výskume, dokumentácii a prezentácii bohatého kultúrneho dedičstva Rómov. "Výstava návštevníkom priblíži históriu múzea a jeho predchodcu - Dokumentačného centra rómskej kultúry, jeho vývoj a odbornú činnosť, ako aj dôležitosť zachovania kultúrnej identity Rómov prostredníctvom múzejných aktivít," uviedla Kiripolská.         

Prostredníctvom predmetov každodennej potreby, odevu, umeleckých diel a remeselných výrobkov priblíži výstava aj spôsob života, osobnosti a tradičné remeslá Rómov. Tými boli v minulosti najmä kováčstvo, košikárstvo a výroba z dreva, ktoré zastupujú výrobky zo starších zbierok múzea. "Nemalú časť zbierok tvoria aj umelecké diela, ktoré pochádzajú predovšetkým od neprofesionálnych výtvarníkov. Prostredníctvom nich spoznajú návštevníci nevšedný svet farieb a námetov rómskeho sveta," poznamenala Kiripolská.         

Výstava predstavuje aj významné osobnosti - spisovateľku a dramaturgičku Elenu Lackovú, hudobníkov Jána Berkyho-Mrenicu st. a Michala Končeka či umeleckého rezbára a sochára Jaroslava Cicka. Pre návštevníkov je sprístupnená do 30. septembra 2025.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2018
Na bratislavskej výstave sú storočné premeny maďarskej menšiny na Slovensku
Každodenný život maďarskej menšiny v Československu dokumentuje výstava 100 rokov v obrazoch. Je v bratislavskom Múzeu kultúry Maďarov na Slovensku, kde potrvá do 31. januára 2019.
viac
05.09.2019
Krajské múzeum v Prešove predstaví storočnicu skautov na východnom Slovensku
Nová výstava v Rákociho paláci mapuje sto rokov skautingu v Prešove a na východnom Slovensku. Návštevníci tu nájdu historické dokumenty, fotodokumentáciu a rôzne skautské predmety. Organizátorom výstavy je Východoslovenská oblasť Slovenského skautingu v spolupráci s Krajským múzeom v Prešove.
viac
10.06.2020
V múzeu slovenskej dediny predstavia tradičnú remeselnú výrobu
Tradičnú remeselnú výrobu a šikovnosť predkov predvedú v nedeľu 14. júna remeselníci na podujatí Dnes tovariš, zajtra majster v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
12.07.2024
Program Uč sa v múzeu! predstaví každodenný i pracovný život predkov
Druhý ročník vzdelávacieho programu Uč sa v múzeu! zoznámi návštevníkov Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine s tradičnými remeslami našich predkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %