Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
04.06.2024 08:00

Kampaň do eurovolieb sa končí 5. júna, pred voľbami bude moratórium


Ilustraný obrázok


Volebnú kampaň musia politické subjekty, ktoré kandidujú v eurovoľbách, ukončiť najneskôr 5. júna o polnoci. Od 6. júna bude plynúť 48-hodinové moratórium.


Počas moratória je podľa zákona zakázané zverejňovať výsledky prieskumov verejnej mienky a volebných ankiet. Moratórium trvá až do skončenia hlasovania v deň volieb.

Počas moratória je zakázaná akákoľvek činnosť v prospech a neprospech politickej strany alebo koalície, za ktorú sa obvykle platí úhrada, "smerujúca k propagácii ich činnosti, cieľov a programu".

Bezplatné statusy na sociálnej sieti sa za volebnú kampaň nepovažujú. „Avšak status zverejnený za odplatu (sponzorovaný príspevok) je volebnou kampaňou," upozorňuje ministerstvo vnútra.

Strany môžu na kampaň minúť najviac tri milióny eur. Financie určené na kampaň musí strana viesť na transparentnom účte. Údaje na ňom musia byť nepretržite prístupné tretím osobám a musia zobrazovať prehľad platobných transakcií. Na transparentný účet musia byť vložené peniaze výlučne prevodom z iného účtu. Výpisy z účtu musí kandidát uchovávať päť rokov od ich vydania.

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. V eurovoľbách kandiduje 22 strán a jedna koalícia. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Zakrúžkovať môžu najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2016
Dobrovoľní online mentori pomôžu deťom z rómskych osád
Na podporu vzdelávania a napredovania detí z rómskych osád spustila organizácia ETP Slovensko webovú stránku online mentoringu www.schopnedeti.sk, ktorá je prístupná od 1. októbra.
viac
15.06.2017
Deväť obnovených hradov sa spojilo a pripravili súťaž Letohrad 2017
Obnovené hrady v Prešovskom kraji pripravili pre verejnosť súťaž o unikátnu kráľovskú korunu a kráľovské žezlo. Návštevníci môžu zbierať súťažné pečiatky na podujatiach a tiež súťažiť s mobilnou aplikáciou, v ktorej nájdu súťažné úlohy a rozmanité informácie o hradných pamiatkach.
viac
23.05.2018
Bratislava je aj TVOJE hlavné mesto, hlása nová kampaň
Bratislava len pred nedávnom zverejnila novú Marketingovú a komunikačnú stratégiu a už aj začala konať prvé kroky. Jej cieľom je vylepšiť vzťah Slovákov k svojmu hlavnému mestu a zvýšiť tak záujem o jeho návštevu.
viac
28.09.2023
Skončila sa volebná kampaň, plynie moratórium
Volebná kampaň na Slovensku sa skončila, od polnoci plynie moratórium. Počas neho je podľa zákona o volebnej kampani zakázaná činnosť v prospech či neprospech kandidujúcich strán, hnutí a koalícií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %