Piatok 20.09.2024
Dnes má meniny 
Ľuboslav, Ľuboslava
°C
24.11.2023 04:00

Ťahákom Stropkovských dní medu bude vyhlásenie výsledkov o najlepšiu medovinu


Pozvánka na Stropkovské dni medu


Sériu zimných predvianočných podujatí v Stropkove už tradične odštartujú obľúbené dni medu. V tomto roku sa uskutoční už ich sedemnáste pokračovania a návštevníci sa môžu opäť tešiť na atraktívny program.


„Podujatie začína v piatok 24. novembra predpoludním slávnostným vyhodnotením výtvarnej súťaže Včely a včelári očami detí a súťaže O najkrajší medovník aktuálneho ročníka. Pre deti, mládež i širokú verejnosť bude počas celého dňa pripravená prezentácia včelích produktov spojených s ochutnávkou. Záujemcovia o tradičné zdobenie medovníkov si budú môcť toto umenie vyskúšať v tvorivej dielni pod vedením našej kolegyne Anežky Madzinovej,“ priblížil vedúci odboru školstva a kultúry MsÚ Tibor Kubička. Jednotlivé detské výtvarné práce budú odprezentované aj v novom kalendári stropkovských včelárov, ktorý bude predstavený v rámci oficiálneho programu „medových slávností.“

Podujatie je od svojho vzniku určené nielen pre širokú verejnosť, ale aj odbornú včelársku obec. Počas obidvoch dní bude v divadelnej sále kultúrneho strediska prebiehať odborná konferencia. V piatok bude zameraná na všeobecné včelárstvo a včelie produkty, rovnako bude rozoberaná problematika chovu včelích matiek. „V sobotu predpoludním bude na tému technológie včelárenia prednášať Ing. Pavel Fiľo, o všeobecnom včelárstve porozpráva Ing. Ján Kopernický a choroby včiel podrobne rozoberie doc. MVDr. Juraj Toporčák, PhD. Podujatie má aj medzinárodný charakter, keďže k nám každoročne prichádzajú aj kolegovia včelári z Česka, Poľska a Ukrajiny,“ uviedol predseda základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov v Stropkove Gabriel Foťko.

Zaujímavosťou aktuálneho ročníka bude slávnostné vyhlásenie výsledkov celoslovenskej súťaže Medovinka roka 2023 o najlepšiu slovenskú medovinu. Vzorky už boli posúdené odbornou porotou Cechu výrobcov medoviny, zástupcami SZV i Štátnym veterinárnym a potravinárskym ústavom a meno víťaza vyhlásia v sobotu popoludní. Ako uviedol G. Foťko, posudzovaných bolo 70 medovín od producentov prevažne zo západného a stredného Slovenska.Verejnosť sa tiež dozvie aj výsledky súťaže o Najlepší med okresu Stropkov.

 

Autor: (ts-Peter Novák, hovorca mesta Stropkov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2017
Stropkov privíta juniorskú volejbalovú špičku na Slovensku
Mesto Stropkov sa chystá na športový sviatok. Už tento piatok tam začínajú trojdňové Majstrovstvá Slovenska vo volejbale junioriek.
viac
09.11.2017
NAJ mestom Slovenska sa stal Liptovský Mikuláš, NAJ obcou je Halič
NAJ mestom Slovenska je Liptovský Mikuláš, obcou Halič v okrese Lučenec. Primátorom Slovenska sa stal Jozef Trstenský z Nového Mesta nad Váhom a starostom Michal Kotrady zo Smižian v okrese Spišská Nová Ves.
viac
23.11.2017
Stropkovské dni medu označujú aj ako národný sviatok včelárstva
Mestečko na severovýchode sa v dňoch 24. a 25. novembra už po jedenástykrát stane centrom včelárstva na Slovensku. Obľúbené Dni medu sa v Stropkove konajú od roku 2007 a u laickej i odbornej verejnosti sa tešia veľkej obľube.
viac
27.07.2020
ÚMS víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady, a to nielen z hľadiska budúcej vyššej celkovej sumy finančných prostriedkov pre Slovensko, ale najmä zachovania čo najväčšej miery flexibility ich využívania. Informovali o tom z Kancelárie ÚMS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.36 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %