Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
13.09.2024 07:55

Výstavba malého Apolla v Prešove ide do finále


Snímka zdroj: PSK


Je jedným z najvyťaženejších mostov v našom kraji a v súčasnosti dostáva novú podobu. Reč je o mostnom objekte na Lesíku delostrelcov v Prešove, ktorý bude po generálnej rekonštrukcii Prešovského samosprávneho kraja (PSK) za vyše 4 mil. eur kvalitnejší a modernejší.


Výstavba oceľového „malého Apolla“ vstupuje do svojho finále, pričom jeho sprístupnenie motoristom je v pláne už koncom októbra.

Prešovský samosprávny kraj spustil v marci tohto roku generálnu opravu mosta č. M5833 nad železničnou traťou na Lesíku delostrelcov v Prešove. Pôvodný 56-ročný objekt zbúral a nahrádza ho novým oceľovo-betónovým mostom s oblúkom, ktorého výstavba sa v týchto týždňoch dostáva do záverečnej fázy. Rozpočet rozsiahleho mostného projektu presahuje 4 mil. eur.

Po prvých troch fázach prác, ktoré zahŕňali preložku inžinierskych sietí, búranie pôvodného mosta a zakladacie práce, sa v lete na stavbe spustila najdôležitejšia, finálna štvrtá etapa projektu. V rámci tej sa zrealizovalo osadenie hlavného oceľového oblúkového nosníka s váhou 55 ton, ako i ďalších nosníkov. Tie sa následne zastabilizovali priečnikmi a celá rekonštrukcia sa zvarila do jedného celku.

V týchto dňoch sa na stavbe zhotovilo armovanie, debnenie a betonáž spriahujúcej dosky mosta i chodníkových častí na jeho krídlach, zároveň sa upravila cesta pred a za premostením.  Práce sa týkali aj výškovej úpravy oceľovej nosnej konštrukcie a odvodňovacieho žľabu na moste. Pristúpilo sa tiež k realizácii chodníka pre cyklistov a peších, vrátane položenia zámkovej dlažby, ako i k úprave terénu v okolí mosta.

Rekonštrukcia premostenia na Lesíku delostrelcov v Prešove je investičnou akciou Prešovského samosprávneho kraja, ktorý na projekt vynakladá viac ako 3,9 mil. eur. Mesto Prešov na ňom participovalo pri búracích prácach na lávkach, ktoré boli vo výške 119-tisíc eur.

Nový most s oceľovým oblúkom bude mať po dokončení dĺžku 30 metrov a šírku 24 metrov vrátane chodníkov pre peších. Projektantom stavby je Dopravoprojekt a.s. a zhotoviteľom Metrostav DS a. s.

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.02.2020
Moderná križovatka na ulici Obrancov mieru zlepší dopravu v Prešove
Dopravná situácia v meste Prešov sa opäť o niečo zlepšila. Po dokončení malého obchvatu (odbočka Škultétyho – ZVL), prišli na rad tri kritické križovatky.
viac
23.04.2020
Prešovskí poslanci schválili prijatie úveru vo výške 4 milióny eur
Na dofinancovanie stavieb, ktoré má mesto schválené v pláne investičnej výstavby, prešovskí mestskí poslanci v stredu schválili úver vo výške 4 milióny eur.
viac
13.02.2021
Mesto Prešov podporuje petíciu za výstavbu druhej etapy severného obchvatu R4
Petícia za urýchlený začiatok výstavby II. etapy severného obchvatu Prešov pokračuje ďalej. Iniciátori petície sa stretli s primátorkou mesta Prešov Andreou Turčanovou, ktorá podporila petíciu aj svojím podpisom.
viac
14.04.2023
Šimonovany s Malými Bielicami spojí cyklotrasa
Partizánsku časť Šimonovany spojí s Malými Bielicami cyklotrasa. Prvý úsek hornonitrianskej cyklomagistrály povedie po korune hrádze rieky Nitra, s jeho výstavbou začal investor - Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) vo štvrtok poklepaním základného kameňa stavby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %