Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
30.08.2024 03:15

Miliónové investície do kultúry v Prešovskom kraji


Ilustračná snímka - Vihorlatské múzeum v Humennom.


Ďalšie kultúrne inštitúcie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) prejdú rekonštrukciou. Vďaka financiám z Programu Slovensko sa obnovia meštianske domy Krajského múzea v Prešove a opraví sa pobočka Podtatranského múzea v Spišskej Sobote.


Krajský parlament však odobril  i vstup do ďalších kultúrnych projektov, s ktorými chce uspieť vo výzve Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA). Týkajú sa prešovského divadla i múzea v Humennom. Celkovo ide o investície do kultúry za bezmála 8,5 mil. eur.

Krajské múzeum v Prešove a pobočku Podtatranského múzea v Poprade, ktorá je situovaná v Spišskej Sobote, čaká rozsiahla modernizácia. Umožnia ju finančné prostriedky Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry z Programu Slovenska aj zdroje prešovskej župy. V rámci výzvy SIEA chce kraj uspieť s ďalšími tromi projektami a pre ich realizáciu získať nenávratný finančný príspevok. Týkajú sa Divadla Jonáša Záborského v Prešove a Vihorlatského múzea v Humennom. Najnovšie projekty do kultúry sú pritom za viac ako 8,5 mil. eur.

Rekonštrukcia čaká tri historické renesančné budovy č. 86, 88 a 90 Krajského múzea v Prešove. Ich obnova by pritom mala stáť 5,1 mil. eur, pričom 3,24 mil. eur predstavuje schválený nenávratný finančný príspevok zo SIEA. Projekt sa konkrétne zameria na obnovu poškodenej časti objektu dvorového krídla, vytvorenie nového sociálno-hygienického zázemia, ale aj na zlepšenie tepelných vlastností budovy či jej vzhľadu. Rekonštrukciou tu prejde tiež strešná krytina, plynová prípojka, kanalizácia a vodovod, v ďalšej fáze i osvetlenie a rozvody. Projekt prinesie vybudovanie ústredného vykurovania a vzduchotechniky aj nového výťahu, samozrejmosťou bude taktiež debarierizácia objektov. Spustenie prác sa predpokladá začiatkom nasledujúceho roka s ich ukončením koncom roka 2026.

Generálnou opravou prejde pobočka Podtatranského múzea v Spišskej Sobote. Objekt, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, čakajú v 1. etape projektu jeho rekonštrukcie stavebné práce za takmer 405-tisíc eur, kde vyše 344-tisíc eur predstavujú prostriedky SIEA.  Rekonštrukčné činnosti sa budú týkať zateplenia obvodového a strešného plášťa, výmeny vykurovacieho systému, osvetlenia či softvéru. Zrealizovať by sa mali do októbra budúceho roku.

Prešovský samosprávny kraj chce cez výzvu SIEA zrealizovať ďalšie projekty. Jeho krajskí poslanci nedávno (26.8.) schválili vstupy Divadla Jonáša Záborského v Prešove do zámerov zníženia energetickej náročnosti jeho novej aj historickej budovy.

V prípade objektu na Námestí legionárov by šlo o dvojetapový projekt za 1,76 mil. eur. Jeho prvá etapa by pritom riešila požiarne bezpečnostné opatrenia a zariadenia na odvod dymu a spalín horenia, druhá výmenu vzduchotechnických jednotiek s rekuperáciou. V historickej budove divadla na Hlavnej ulici by mal prejsť rekonštrukciou za približne 523-tisíc eur vykurovací systém. V pláne je vybudovať tu  novú vzduchotechnickú jednotku a riadiaci systém merania a regulácie s možnosťou jeho napojenia na centrálny dispečing v novej budove DJZ.

Zastupiteľstvom PSK prešiel aj projektový návrh modernizácie Vihorlatského múzea v Humennom. V predpokladanom rozpočte takmer 760-tisíc eur sa tu majú zmodernizovať dva objekty. Konkrétne má ísť o depozitár, kde z exteriérových úprav je v pláne oprava jeho fasády, zateplenie strešnej konštrukcie, na streche tiež osadenie fotovoltických panelov a inštalácia nového kamerového systému. V interiéri má ísť o výmenu podláh, nové nátery, malé dispozičné zmeny, ale aj o novú svetelnú techniku a vzduchotechniku. V depozitári sa tiež plánuje zabudovať adresovateľný systém s dvojstupňovou signalizáciou požiaru.

Ďalšie stavebné práce sa majú týkať objektu dielní. Jeho exteriér by mal podľa projektového zámeru dostať nový náter a pribudol by tu nový krytý prístrešok. Spevnili by sa tiež okolité plochy v areáli a vybudovala sa v ňom nová posuvná brána s oplotením. Vnútri by sa zateplil strop nad prvým podlažím, umiestnila klimatizačná jednotka a zrealizovali aj menšie dispozičné zmeny.

Zmienené tri plánované projekty majú vďaka stavebných zásahom priniesť aj zlepšenie energetických parametrov a výraznejšiu úsporu energií.

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.04.2017
Kultúru a šport v regiónoch podporí župa dotáciami vo výške 248-tisíc eur
V rámci nového systému poskytovania dotácií podporí Žilinský samosprávny kraj prvých 379 projektov na Kysuciach, Liptove, Turci, hornom Považí a Orave.
viac
29.11.2018
Ocenili najlepšie stredoškolské časopisy. Zvíťazili Stretnutia z Kežmarku.
Najlepším stredoškolským časopisom v Prešovskom kraji je časopis Stretnutia z Gymnázia P. O. Hviezdoslava v Kežmarku. Odborná porota zostavená z aktívnych novinárov ho ocenila premiérovo prvým miestom.
viac
02.12.2020
KSK opravil v tomto roku vyše 80 kilometrov ciest a 12 mostov
Košický samosprávny kraj (KSK) v tomto roku opravil viac než 80 kilometrov ciest II. a III. triedy. Opravil alebo aktuálne dokončuje opravu 12 mostov v kraji, do ktorých investoval viac ako päť miliónov eur. Informoval o tom v utorok Úrad KSK.
viac
15.09.2021
Za kultúrou bez auta a s polovičnou zľavou: Kraj sa zapája do ETM
Banskobystrický samosprávny kraj pripravil v sobotu 18. septembra, počas Európskeho týždňa mobility, 50 percentné zľavy zo vstupného do múzeí a galérií. Zľavy poskytnú počas tohto dňa nielen krajské kultúrne inštitúcie, ale pripojili sa aj ďalšie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %