Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.04.2020 10:25

Dopady pandémie boli témou rokovania župného zastupiteľstva


Snímka zdroj: (žsk).


Župní poslanci rokovali po trojmesačnej prestávke prostredníctvom videokonferencie. Prvé virtuálne zastupiteľstvo prinieslo správu o finančnom dopade pandémie na kondíciu Žilinskej župy, ako aj rozhodnutie o zrušení dotácií, či schválenie odkladu splátok úveru.


Jednou z hlavných tém včerajšieho (27. 4.) zastupiteľstva bol vplyv opatrení proti novému koronavírusu na ekonomickú situáciu kraja. Nakoľko samosprávne kraje sú financované z prerozdelenia výnosu dane z príjmov fyzických osôb, tak očakávaný výpadok výnosu tejto dane bude mať zásadný vplyv na rozpočet kraja. Podľa prognóz župa počíta s výpadkom daňových príjmov v objeme od 8 mil. eur do 32 mil. eur (v prípade najhoršieho scenára). ,,Som rada, že scenáre, ktoré nám Rada pre rozpočtovú zodpovednosť pôvodne predstavila, dnes vyzerajú oveľa pozitívnejšie. Na druhej strane ani postupné uvoľnenie opatrení nemusí automaticky znamenať, že sa príjmy výrazne zvýšia. Preto sa musíme správať zodpovedne tak, aby sme zabezpečili chod a výška nákladov neohrozila fungovanie kraja," povedala županka Erika Jurinová. 

Prvým veľkým ,,šetrením” je návrh na zrušenie regionálnych a participatívnych dotácií, ktorý včera schválili poslanci ,,Mrzí nás, že musíme niektoré aktiviy zrušiť, ale zákon o rozpočtových pravidlách a finančnej disciplíne nám v takejto finančnej krízovej situácii ani inú možnosť nedáva. Ušetrenú sumu budeme môcť použiť na nevyhnutné výdavky v súvislosti s pandémiou. Bohužiaľ, odložia sa i viaceré investičné aktivity, nedotkne sa to však eurofondových projektov, ako aj strategických projektov, či stavieb pred dokončením,” povedala županka Erika Jurinová.

Rozpočet kraja a jeho organizácií pripravila mimoriadna situácia okolo nového koronavírusu aj o príjmy v oblasti kultúry, vzdelávania, sociálneho zabezpečenia aj zdravotníctva (nevykonávané zákroky). Ku koncu júna sa predpokladá výpadok v týchto oblastiach vo výške štyri milióny eur. Zároveň sa navýšili výdavky ŽSK v oblasti prímestskej autobusovej dopravy (výrazný pokles príjmov dopravcov z cestovného), na ochranné pracovné pomôcky, či hygienické pomôcky. Opatrenia v súvislosti s pandémiou stáli kraj za dva mesiace (marec, apríl) takmer pol milióna eur.

Okrem dotácií župa postupne prijíma aj ďalšie opatrenia na úsporu výdavkov. Obmedzujú sa práce na dohody o vykonaní práce a o pracovnej činnosti, župa pristúpila k vyplácaniu miezd na úrovni základných miezd bez akýchkoľvek doplnkových foriem mzdy, odkladajú sa investície, ktoré nie sú nevyhnutné a obmedzuje sa aj nákup tovarov a služieb.  Krajskí poslanci zároveň schválili odklad splátok istiny úveru prijatého od Slovenskej sporiteľne v celkovej výške takmer dva milióny eur v roku 2020. Zmena splátkového kalendára zabezpečí finančné prostriedky na úhradu nevyhnutných výdavkov v súvislosti s plnením základných funkcií samosprávneho kraja. Zároveň sa tak predíde prípadnému omeškaniu so zaplatením záväzku župy voči banke.

S cieľom naštartovať efektivitu zariadení a úradu zriadila Žilinská župa Krízový ekonomický manažment, ktorý podrobne analyzuje nielen výdavky úradu a krajských organizácií, ale rozoberá aj ich organizačnú štruktúru.

Témou rokovania boli ďalej aj personálne otázky v zariadeniach v pôsobnosti kraja. Zároveň bol z programu zastupiteľstva stiahnutý bod o odvolávaní podpredsedu Igora Janckulíka z funkcie. Podpredseda Janckulík sa po viac ako dvojročnom pôsobení vo funkcii oficiálne vzdal funkcie už 4.marca. Po dohode so župankou Erikou Jurinovou svoje rozhodnutie stiahol a bude naďalej vykonávať funkciu podpredsedu.

Na Úrade ŽSK pracuje 250 zamestnancov. ŽSK má v správe 113 organizácií, v ktorých pracuje viac ako 9-tisíc ľudí, čím sa VÚC radí medzi najväčších zamestnávateľov.

Autor: (Martina REMENCOVÁ, hovorkyňa kancelárie predsedníčky ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2020
Trebišov s úspornými opatreniami začína od vedenia mesta
V nadväznosti na odhadované scenáre vývoja hospodárstva SR a súvisiaci odhadovaný pokles príjmov plynúcich z podielových daní pre mestá a obce, realizuje mesto Trebišov okamžité úsporné opatrenia.
viac
13.05.2020
Župa predstavila úspory v rozpočte
Podľa predbežných prepočtov príde do konca roka Bratislavský samosprávny kraj (BSK) o osem miliónov eur. O tom, kde tieto výpadky vykryť, rozhodnú na konci mesiaca poslanci. Župa predstavila návrh šetrenia.
viac
19.05.2020
Hriňová čaká výpadky príjmov z podielových daní viac ako 292 000 eur
Výpadok príjmov z podielových daní vo výške viac ako 292 000 eur očakáva v tomto roku samospráva podpolianskeho mesta Hriňová.
viac
29.05.2020
ŽSK očakáva v tomto roku pokles daňových príjmov v objeme 6,3 milióna eur
Poslanci Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) schválili v pondelok (25. 5.) na online zasadnutí prvú úpravu rozpočtu na rok 2020, ktorá reflektuje očakávaný pokles daňových príjmov v objeme 6,3 milióna eur. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %