Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
04.02.2020 07:50

So žiadosťou o dotáciu uspelo viac ako tridsať projektov


Remeselný dom - Oravská lesná železnica


Do Žilinského kraja príde viac ako 1,2 milióna eur na rozvoj prihraničného regiónu z európskych finančných zdrojov. V tomto roku sa s podporou eurofondov obnovia pamiatky kultúrneho a prírodného dedičstva, zmodernizujú sa prvky cestovného ruchu, podporí sa vzdelávanie či zamestnanosť.


 Kým vlani bolo podporených 13 projektov v celkovej hodnote 503-tisíc eur, tento rok pôjde na rozvoj Žilinského kraja o 746-tisíc eur viac. So žiadosťou o dotáciu z programu Interreg PL - SK uspelo celkom 31 projektov.

Medzi podporenými mikroprojektmi je aj päť župných organizácií a Krajská organizácia cestovného ruchu Žilinský turistický kraj. ,,Vďaka podpore z európskych finančných zdrojov sa podarí aj tento rok rozbehnúť projekty, výsledkom ktorých bude posilnenie spolupráce medzi komunitami v prihraničných oblastiach. Som rada, že medzi úspešnými žiadateľmi sú aj naše organizácie, ktorých projekty spolufinancujeme,“ uviedla županka Erika Jurinová.

So svojím projektom uspelo aj Liptovské múzeum v Ružomberku, ktoré v rámci projektu opraví tri drevené historické objekty vyžadujúce renováciu šindľových striech. V jednom z obnovených objektov bude mobilná výstava venovaná dobrovoľným hasičom z poľsko-slovenského pohraničia.

Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne zas pripraví film v podobe virtuálnej 360-stupňovej reality. Návštevníci budú môcť vďaka nemu spoznať aj nepoznané miesta na Oravskom hrade, ktoré sú z bezpečnostných dôvodov neprístupné verejnosti. So svojím projektom uspelo aj Krajské kultúrne stredisko v Žiline, ktoré zorganizuje stretnutie tvorivých neprofesionálnych umelcov a obyvateľov Karpát.

SOŠ obchodu a služieb v Martine pripraví štyri odborné workshopy, výsledkom ktorých bude dvojjazyčná poľsko-slovenská učebnica. Financie získa aj Centrum sociálnych služieb Zákamenné, ktoré v rámci projektu vybuduje bezbariérový náučný chodník W. Rowlanda a oddychovú zónu.

Vlani bol takto obnovený napríklad historický železničný vozeň v správe Oravského múzea, vybudoval sa Remeselný dom v areáli Oravskej lesnej železnice a zriadili sa oddychové zóny v Novoti či v Zubrohlave.

Mikroprojekty so žiadosťami o príspevok predkladajú mestá, obce, či verejné subjekty. Úspešní prijímatelia podpíšu v najbližších dňoch zmluvy so ŽSK a svoje aktivity budú uskutočňovať na území žilinského regiónu v priebehu tohto roku.

Už teraz sa začínajú prípravy na budúce programové obdobie pre roky 2021 – 2027. ,,Žilinský samosprávny kraj je v súčasnosti členom pracovnej skupiny nového programu INTERREG PL – SK, ktorý aj po roku 2021 bude podporovať rozvojové aktivity obcí a miest prihraničného regiónu,“ dodal Michal Patúš, vedúci oddelenia projektov EÚ.

Autor: (žsk-rem)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.01.2017
ŽSK podporí kultúru a šport takmer 249 000 eurami
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spustil na začiatku tohto kalendárneho roka nový systém poskytovania dotácií. Záujemcovia sa môžu o financie uchádzať v dvoch programoch, prostredníctvom ktorých ŽSK prerozdelí takmer 249 000 eur.
viac
16.01.2018
Štatút MAS získalo v TSK dvakrát viac združení
Do regiónov v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) by tak vďaka MAS- kám (Miestnym akčným skupinám) malo prúdiť väčšie množstvo financií z eurofondov.
viac
01.06.2018
Michal Sýkora: Podpora cestovného ruchu pomáha regiónom
Združenie miest a obcí Slovenska víta aktivity zamerané na podporu cestovného ruchu. Predseda združenia Michal Sýkora v nich vidí konkrétnu podporu miestnej ekonomiky aj regionálnej prezentácie.
viac
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %