Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
28.09.2020 12:20

Publikácia o kraji sa zameriava na potenciál i nevýhody regiónu


Snímka zdroj: (bystricoviny.sk).


Kraj plný rozdielov a aj zaostávajúci región so skrytým potenciálom, ktorému bráni v raste dramatický pokles počtu obyvateľov.


Na tieto témy sa zameriava publikácia Banskobystrický kraj: Kľúčová dynamika regionálneho rozvoja. Dielo je jedným z výstupov pôsobenia iniciatívy Catching-Up Regions na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Informovala o tom hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.       

Z publikácie vyplynulo, že potenciál vo viacerých odvetviach by mohli pozitívne ovplyvniť zahraničné investície, ale aj nastavenie regiónu na využitie svojich aktív a výhod. Všetky výsledné tvrdenia sú v publikácii podložené preskúmaním rozhodujúcich ukazovateľov, ale aj samotnou históriou Banskobystrického kraja. Pre záujemcov je dostupná v slovenskej verzii na stiahnutie online, rovnako je pripravená aj jej anglická mutácia.       

„Aj napriek tomu, že Banskobystrický kraj je dnes druhým najmenej rozvinutým regiónom Slovenska, stále si zachováva potenciál, ktorý mu v minulosti pomohol prosperovať,“ uviedla vedúca oddelenia Catching-Up Regions Úradu BBSK Janka Pálková. Ako dodala, úrad sa snaží situáciu zlepšiť aj prostredníctvom iniciatívy Catching-Up Regions, do ktorej sa zapojil v marci minulého roka. „Konkrétne ide o aktivity v oblasti školstva s orientáciou na trh práce, sociálnych a zdravotných služieb pre seniorov, prepájania súkromného sektora a výskumu, aj integrovaného a udržateľného dopravného systému,“ doplnila.

Z publikácie vyplýva, že región v blízkosti veľkých centier obchodu, ako sú Bratislava a Budapešť, ktorý má aj prírodné krásy, nevyzerá ako typický kandidát na zaostávanie. Aj napriek tomu má však dnes druhé najnižšie HDP na obyvateľa, druhú najvyššiu mieru nezamestnanosti a druhé najnižšie mzdy na Slovensku.

Nevýhodou regiónu je podľa zistení expertov aj nedostatok veľkých miest. Napriek tomu, že BBSK je štvrtým najpriemyselnejším regiónom v krajine, chýba mu podpora, ktorú mestá regionálnej ekonomike zvyčajne prinášajú. Najväčšie mestá kraja sú totiž malé a chýbajú v ňom mestá strednej veľkosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.01.2017
ŽSK podporí kultúru a šport takmer 249 000 eurami
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spustil na začiatku tohto kalendárneho roka nový systém poskytovania dotácií. Záujemcovia sa môžu o financie uchádzať v dvoch programoch, prostredníctvom ktorých ŽSK prerozdelí takmer 249 000 eur.
viac
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
27.04.2021
Mládežnícke parlamenty sú dôležité
Možnosť skutočne ovplyvňovať rozhodovanie vo svojich mestách a obciach je pre mládežnícke parlamenty kľúčové.
viac
04.11.2021
ZMOS a SOŠV vidia v spolupráci užitočnosť aj spoločenský prínos
Združenie miest a obcí Slovenska a Slovenský olympijský a športový výbor spojili sily a idú spoločne rozvíjať šport.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %