Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
17.12.2020 01:30

Slovensko podporuje obnovenú Lipskú chartu o udržateľných európskych mestách


Ilustračná snímka.


Rezort dopravy a výstavby vyjadril podporu obnovenej Lipskej charte – Charte udržateľných európskych miest, najvýznamnejšiemu dokumentu, ktorý sa týka udržateľného mestského rozvoja za posledných 10 rokov.


Podľa rezortu, tým, že sme sa prihlásili k Novej Lipskej charte, sme sa zároveň prihlásili k medzinárodnému záväzku budovania inkluzívnych, bezpečných, odolných a udržateľných miest na základe európskych politík v environmentálnej agende. To v  praxi znamená, že popri riešení otázky nezamestnanosti a presídľovania obyvateľstva, musíme v mestách riešiť naliehavé výzvy ako sú zmena klímy, strata biodiverzity, nedostatok zdrojov, demografické zmeny, pandémie a rýchlo sa meniace ekonomiky a v neposlednom rade aj využívanie digitálnych technológií a prestavbu energetickej základne

Udržateľný mestský rozvoj je významnou spoločnou agendou všetkých členských krajín EÚ, čomu zodpovedá okrem iného povinná alokácia na udržateľný mestský rozvoj z obálok Európskeho fondu regionálneho rozvoja národných štátov pre roky 2021 – 2027 vo výške minimálne 8 %.

Potrebu udržateľnej transformácie miest zdôrazňuje aj Agenda pre udržateľný rozvoj do roku 2030, najmä cieľ udržateľného rozvoja 11, ktorý sa zameriava na to, aby boli mestá inkluzívne, bezpečné, odolné a udržateľné, ďalej Nová urbánna agenda, Parížska dohoda a Zelená dohoda Európskej komisie. Nová Lipská charta poskytuje politický rámec na predvídanie a realizáciu európskych a globálnych dohôd v mestskom meradle.

Slovensko sa spoločne s ostatnými členskými štátmi EÚ podieľalo na tvorbe Novej Lipskej charty, hrdo sa k nej hlási a plne ju podporuje.

Nová Lipská charta TU 

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2020
Ako bude vyzerať Strategický plán SR pre investície z eurofondov 2021-2027?
Rezort výstavby, regionálneho rozvoja a informatizácie predstavil návrh čerpania eurofondov v novom programovom období 2021-2027 prostredníctvom Strategického investičného plánu Slovenska alebo v ktorom sa má investovať takmer 13 mld. eur z eurofondov.
viac
22.09.2020
Európsky týždeň regiónov a miest už čoskoro online!
Tradičné európske podujatie obcí, miest a regiónov Európsky týždeň miest a regiónov sa tento rok uskutoční v netradičnom formáte – online.
viac
28.09.2020
Publikácia o kraji sa zameriava na potenciál i nevýhody regiónu
Kraj plný rozdielov a aj zaostávajúci región so skrytým potenciálom, ktorému bráni v raste dramatický pokles počtu obyvateľov.
viac
10.11.2020
Informácie o aktuálnom stave ovzdušia ponúkne nová webová aplikácia
Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia a Slovenským hydrometeorologickým ústavom predstavuje webovú aplikáciu dnesdycham.sk s cieľom zvyšovať povedomie verejnosti v oblasti kvality ovzdušia na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %