Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
21.08.2024 11:10

Radvanský jarmok ponúkne trh tradičných remesiel aj ich ukážky


Ilustračný výrez plagátu


Ukážky výroby majstrov remeselníkov, jarmočné špeciality, kultúrny program ale aj zábavné atrakcie ponúkne 366. Radvanský jarmok, ktorý sa od 5. do 8. septembra uskutoční v Banskej Bystrici.


 Ako TASR informoval Miroslav Strelec z kancelárie primátora, návštevníci sa môžu tešiť na vystúpenia a koncerty viacerých umelcov a folklórnych súborov. Lákadlom sú aj tvorivé dielne, ľudové hry i rozhovory s remeselníkmi, ktorých zavíta do mesta pod Urpínom približne 250.        

 "Na Námestí SNP, medzi historickou radnicou a Katedrálou sv. Františka Xaverského, sa predstaví Škola umeleckého priemyslu z Ružomberka. Jej študenti predvedú výrobu hračiek z hoblín a kúskov dreva," priblížil Strelec.         

V priestoroch Regionálneho centra remesiel Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) na Dolnej ulici 14 sa uskutoční Dvor remesiel ÚĽUV. Jarmočný ruch zavládne i v Lazovnej ulici, kde si Tvorivej uličke budú môcť návštevníci otestovať svoju zručnosť pri výrobe šperkov, varešiek, tkaných kobercov, sviečok, hračiek či hlavolamov. "Literárne a hudobné múzeum súčasne sprístupní výstavu Čarovný svet bábok a bábkového divadla," doplnil Strelec.         

Trh tradičných remesiel a stánky s ľudovo-umeleckými výrobkami budú umiestnené v okolí Barbakánu, na Starej Tržnici, Námestí Štefana Moysesa, Námestí SNP a v Dolnej ulici. Viacerí remeselníci predvedú pri svojich stánkoch aj ukážky svojej práce.         

Tradíciou jarmoku sa podľa Strelca stali tiež rozhovory s remeselníkmi. Pri Barbakáne si v sobotu 7. septembra o 18.30 h budú môcť návštevníci vypočuť rozprávanie o ľudovom bábkarovi Antonovi Anderlem z Banskej Bystrice, pri príležitosti 80. výročia jeho narodenia.         

Radvanský jarmok slávnostne otvorí brány pre verejnosť v piatok 6. septembra o 19.15 h na Námestí SNP. "Otvorenie bude výnimočné svojou hravosťou. Návštevníci sa budú môcť ponoriť do spomienok na detstvo a túžob po plnom živote, ktoré sú v každom človeku. Prítomných tancom prevedie banskobystrický folklórny súbor Urpín, slovom a hrou herečka Alenka Sušilová a jej malá dvojníčka Alicka Chlebničanová," dodal Strelec.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2021
Po ročnej pauze mesto v septembri chystá 363. Radvanský jarmok
Jeden z najstarších slovenských jarmokov, 363. Radvanský jarmok v Banskej Bystrici, sa uskutoční v dňoch 10. až 12. septembra a jeho hlavnou témou bude včelárstvo, mágia a ľudové liečiteľstvo. Vlani ho z dôvodu šírenia pandémie nového koronavírusu museli zrušiť.
viac
10.09.2021
Po ročnej pauze bude Radvanský jarmok, niekde budú rúška povinné
Po ročnej pauze spôsobenej pandémiou nového koronavírusu sa v Banskej Bystrici uskutoční 363. Radvanský jarmok, ktorý sa začína v piatok (10. 9.) a potrvá do nedele (12. 9.). Je zameraný na včelárstvo, mágiu a ľudové liečiteľstvo.
viac
05.09.2022
Na Radvanský jarmok sa chystá takmer 250 remeselníkov, priblíži hrebenárstvo
Takmer 250 remeselníkov nielen zo Slovenska, ale i zo srbskej Vojvodiny, Maďarska, Česka a Poľska predstaví návštevníkom svoje zručnosti na 364. ročníku Radvanského jarmoku, ktorý sa v centre Banskej Bystrice začína 8. septembra a potrvá do 11. septembra.
viac
25.08.2023
Motívom 365. Radvanského jarmoku bude aj mediarstvo a cinárstvo
Štvorica kovospracujúcich remesiel, mediarstvo, cinárstvo, zlatníctvo a kováčstvo budú druhý septembrový víkend motívom 365. Radvanského jarmoku v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %