Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
25.08.2023 09:30

Motívom 365. Radvanského jarmoku bude aj mediarstvo a cinárstvo


Snímka zdroj: (Mesto Banská Bystrica).


Štvorica kovospracujúcich remesiel, mediarstvo, cinárstvo, zlatníctvo a kováčstvo budú druhý septembrový víkend motívom 365. Radvanského jarmoku v Banskej Bystrici.


Najväčšie kultúrno-spoločenské podujatie roka v meste pod Urpínom je od roku 2011 zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Zúčastnia sa na ňom takmer tri stovky remeselníkov aj zo zahraničia. Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie primátora.

Banská Bystrica ako medené mesto na Hrone mala už v 14. storočí natoľko rozvinuté remeslá, že v stredoveku patrila medzi hlavné strediská remeselnej výroby na Slovensku.

"Mestské kovospracujúce remeslá boli súčasťou jarmoku a vyhľadávaným artiklom hlavne meštianskych rodín. V rámci ich priblíženia súčasným generáciám budeme v spolupráci so Stredoslovenským múzeom prezentovať mediarstvo, cinárstvo, zlatníctvo a kováčstvo. V minulosti tvorili integrálnu súčasť jarmokov a patrili medzi náročné a vizuálne atraktívne remeslá. Vo foyeri historickej radnice otvoríme aj výstavu Kovový štvorlístok banskobystrických remesiel," uviedla programová pracovníčka Robotníckeho domu Zuzana Kohútová.

Trh tradičných remesiel a stánky s ľudovo-umeleckými výrobkami budú od 8. do 10. septembra umiestnené v okolí Barbakánu, v Starej tržnici, na Námestí SNP a na Dolnej ulici. Trh majú sprevádzať ukážky ich výroby.

Hlavným dejiskom folklórnych vystúpení, koncertov a otváracieho ceremoniálu, ktorý bude v piatok (8. 9.), je pódium na Námestí SNP. Vystúpi aj spevák a zabávač Ivan Mládek, svoje najznámejšie hity zaspieva Aneta Langerová, publikum zabaví i kapela Ploštín Punk a návštevníci jarmoku uvidia tiež vystúpenie skupín Billy Barman či Fragile.

"Verím, že jubilejný 365. Radvanský jarmok prinesie do mesta jedinečnú atmosféru a na svoje si prídu všetci obyvatelia i návštevníci. Jarmok sa stáva miestom, kde sa stretávajú celé rodiny, priatelia či kamaráti, aby spoločne a v dobrej nálade prežili voľné chvíle," dodal primátor Ján Nosko.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2021
Po ročnej pauze mesto v septembri chystá 363. Radvanský jarmok
Jeden z najstarších slovenských jarmokov, 363. Radvanský jarmok v Banskej Bystrici, sa uskutoční v dňoch 10. až 12. septembra a jeho hlavnou témou bude včelárstvo, mágia a ľudové liečiteľstvo. Vlani ho z dôvodu šírenia pandémie nového koronavírusu museli zrušiť.
viac
10.09.2021
Po ročnej pauze bude Radvanský jarmok, niekde budú rúška povinné
Po ročnej pauze spôsobenej pandémiou nového koronavírusu sa v Banskej Bystrici uskutoční 363. Radvanský jarmok, ktorý sa začína v piatok (10. 9.) a potrvá do nedele (12. 9.). Je zameraný na včelárstvo, mágiu a ľudové liečiteľstvo.
viac
05.09.2022
Na Radvanský jarmok sa chystá takmer 250 remeselníkov, priblíži hrebenárstvo
Takmer 250 remeselníkov nielen zo Slovenska, ale i zo srbskej Vojvodiny, Maďarska, Česka a Poľska predstaví návštevníkom svoje zručnosti na 364. ročníku Radvanského jarmoku, ktorý sa v centre Banskej Bystrice začína 8. septembra a potrvá do 11. septembra.
viac
31.03.2023
Župné trhy sa začnú v B. Bystrici, postupne budú v siedmich mestách kraja
Po úspešnom pilotnom ročníku pokračuje Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) v tradícii organizovania Župných trhov aj v tomto roku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %