Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
21.08.2024 03:10

Zber a zhodnotenie biologického odpadu zabezpečí nová kompostáreň


Snímka zdroj: Púchovské Noviny


Zber a zhodnotenie biologicky rozložiteľného odpadu (BRO) z domácností v Púchove už zabezpečí nová mestská kompostáreň. Samospráva jej výstavbu financovala aj z fondov Európskej únie, otvorili ju v utorok (20. 8.).


TASR o tom informovala referentka pre komunikáciu, médiá a vzťahy s verejnosťou mestského úradu Vanesa Čuriková.

Nová kompostáreň sa nachádza na okraji obce Streženice v okrese Púchov, spracovávať bude BRO z domácností a verejných priestranstiev. Kapacita kompostárne bude 1600 ton za rok, z toho 1000 ton zeleného odpadu a 600 ton biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu. Prevádzku zabezpečí Podnik technických služieb mesta Púchov.         

Primátorka Katarína Heneková podotkla, že kompostáreň je ďalšou vizitkou toho, že sa Púchov môže pýšiť titulom Enviromesto.         

"Mesto sa rozhodlo vybudovať kompostáreň s cieľom posilniť ochranu životného prostredia a ovzdušia. Okrem environmentálnych prínosov však zohrala rolu aj úspora nákladov, keďže doteraz samospráva riešila vývoz bioodpadu cez externých dodávateľov," spomenula Čuriková.         

Vybudovaním vlastnej kompostárne chce mesto podľa nej predísť zvyšovaniu poplatkov za odpad, zariadenie je zároveň kľúčovým prvkom v napĺňaní princípov cirkulárnej ekonomiky, ktorú mesto aktívne podporuje.         

Náklady na vybudovanie kompostárne predstavovali 2.645.873,93 eura, nenávratný finančný príspevok z Operačného programu Kvalita životného prostredia bol vo výške 1.831.130,12 eura. Rozdiel mesto financovalo z úveru, ktorý dostalo z Environmentálneho fondu. "V celkových výdavkoch je zahrnuté aj technické vybavenie v sume približne 438.000 eur. Ide o traktor, prekopávač kompostu, geotextílie, navíjač geotextílie, drvič kuchynského odpadu, kĺbový nakladač, bubnové sito a cisterna na vlhčenie základok," dodala Čuriková.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2018
V Ružomberku vznikne moderná kompostáreň
V metropole dolného Liptova sa v priebehu roka začne s budovaním modernej kompostárne, ktorá predstavuje jednu z najväčších investičných akcií v rozpočte mesta.
viac
27.01.2021
Nová Baňa sa pripravuje na zber kuchynského odpadu
Mesto Nová Baňa chce so zberom kuchynského odpadu začať začiatkom marca. Od pilotného projektu na jednom sídlisku radnica upustila, zber chce spustiť plošne v rámci celého mesta.
viac
20.02.2021
Trnava chce vybudovať novú kompostáreň na kuchynský bioodpad
V poradí svoju druhú kompostáreň chce mesto Trnava vybudovať v areáli mestskej skládky na Zavarskej ceste.
viac
22.02.2021
Žilina chce v roku 2022 spustiť priemyselnú kompostáreň
Mesto Žilina chce v roku 2022 spustiť priemyselnú kompostáreň. Celková výška oprávnených výdavkov projektu je 2 099 334 eur, ministerstvo životného prostredia schválilo žiadosť mesta o nenávratný finančný príspevok vo výške 1 994 367,30 eura.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %