Piatok 20.09.2024
Dnes má meniny 
Ľuboslav, Ľuboslava
°C
19.09.2024 12:10

Bratislava chce do roku 2030 znížiť emisie o 25 percent


Snímka zdroj: Bratislava.sk


Do roku 2030 chce mesto Bratislava znížiť svoje emisie skleníkových plynov o 25 percent. Priamy vplyv má však iba na 11 percent z celkových emisií vyprodukovaných na území mesta, preto bude nevyhnutné zapojenie obyvateľov aj firiem.


Na úvodnom podujatí Týždňa zelených budov o tom v utorok (17. 9.) informovala Soňa Andrášová z Klimatickej kancelárie Hlavného mesta SR Bratislava.

"Chceme ukázať, že vieme dosahovať nejaké výsledky, a že máme záujem riešiť a upratovať si na vlastnom majetku. Zároveň cez nástroje, ktoré máme k dispozícii, chceme ovplyvňovať dekarbonizáciu," priblížila Andrášová ciele Klimatického plánu Bratislavy, ktorý mesto predstavilo v apríli 2024. Opatrenia klimatického plánu sa týkajú majetku mesta, odpadov a mobility, ale aj obyvateľov a firiem.         

Od roku 2005 poklesli podľa Andrášovej emisie v meste o jednu tretinu, a to najmä vďaka úsiliu obyvateľov, ktorí investovali do zatepľovania domov. Ďalšie zníženie emisií plán navrhuje realizovať prostredníctvom investícií do obnovy budov na území mesta a inštalácie obnoviteľných zdrojov energie, najmä fotovoltiky. Dôležité budú aj investície do postupnej dekarbonizácie teplárenstva, ktoré tvorí až 40 percent emisií skleníkových plynov mesta.         

Vo svete vznikajú uhlíkovo neutrálne mestá a mestské štvrte, ktoré môžu byť inšpiráciou pre tie slovenské. "Tradične boli nehnuteľnosti vnímané ako spotrebitelia energie. Posúvame túto perspektívu a považujeme budovy za spotrebiteľov energie, výrobcov energie a zásobníky energie súčasne," uviedol Herbert Hetzel, ktorý v Rakúsku navrhuje bezemisné vykurovacie a chladiace systémy pre existujúce a nové nehnuteľnosti. Využíva pritom obnoviteľné zdroje dostupné na mieste.

Hlavné témy programu Týždňa zelených budov 2024 sú mestá v dobe klimatickej krízy, obnova budov pomocou nízkouhlíkových riešení, ale aj drevostavby, prefabrikácia a modularita na Slovensku. Nad aktuálnym 14. ročníkom prevzal záštitu veľvyslanec Rakúskej republiky na Slovensku Johannes Wimmer. Podujatie nadväzuje na Svetový týždeň zelených budov.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.02.2020
Slovensko je v rámci EÚ jednou z krajín s najhorším ovzduším
V rámci Európskej únie (EÚ) patrí Slovensko medzi štyri krajiny s najhoršou kvalitou ovzdušia. Konštatuje to Európska komisia (EK) v Správe o Slovensku 2020.
viac
10.08.2020
Formujte budúcnosť Dohovoru primátorov a starostov v EÚ!
Európska komisia ako jeden z iniciátorov „Dohovoru primátorov a starostov o klíme a energetike v EÚ“ spustila prieskum zameraný na formovanie budúcnosti dohovoru.
viac
11.09.2021
V staromestských ZŠ by mali od októbra platiť za obedy o 8 eur menej
Staré Mesto chce znížiť mesačný poplatok za réžiu v školských jedálňach vo svojich základných školách z 20 na 12 eur.
viac
31.03.2022
Liptovský Mikuláš chce do roku 2036 znížiť emisie oxidu uhličitého o 93 percent
Mesto Liptovský Mikuláš plánuje do roku 2036 znížiť emisie oxidu uhličitého o 93 percent. Spotrebu energií chce zmenšiť o 66 percent, podiel obnoviteľných zdrojov by sa mal zvýšiť o 93 percent. Vyplýva to z Nízkouhlíkovej stratégie mesta Liptovský Mikuláš na roky 2022 - 2036.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.36 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %