Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
11.09.2021 07:45

V staromestských ZŠ by mali od októbra platiť za obedy o 8 eur menej


Ilustračná snímka : Bratislavské noviny


Staré Mesto chce znížiť mesačný poplatok za réžiu v školských jedálňach vo svojich základných školách z 20 na 12 eur.


Výsledná cena za školské obedy by mala klesnúť až o osem eur. Mestská časť chce takto pomôcť rodičom, ktorých sa týka zrušenie tzv. obedov zadarmo. Návrh je súčasťou zasadnutia miestneho zastupiteľstva 28. septembra 2021.

Poplatok na réžiu školských jedální pokrýva náklady na nákup tanierov, príborov, hrncov, pohárov, teda základné vybavenia. Jeho výšku upravuje všeobecne záväzné nariadenie.

V roku 2019 – po zavedení tzv. obedov zadarmo, kedy výdavky na školskú stravu dotoval štát – bol na základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Starého Mesta príspevok na réžiu zvýšený z 50 centov na 1 euro. Dôvodom bol najmä predpokladaný nárast stravníkov. Zvýšenie poplatku pokrylo nárazové zvýšenie nákladov školských jedální pri zabezpečovaní stravy pre väčší počet detí. Finančnú situáciu v školských jedálňach sa týmto rozhodnutím podarilo stabilizovať.

S účinnosťou od 1. augusta 2021 vláda plošné „obedy zadarmo“ zrušila, príspevok na stravu v školských jedálňach je teraz poskytovaný už iba rodinám vo veľmi zlej sociálnej a finančnej situácii. „Uvedomujeme si, že pre významne väčšiu časť rodičov to však znamená neprimerane vysokú finančnú záťaž. Na základe viacerých podnetov od rodičov sme preto prehodnotili výšku sumy a navrhujeme jej zníženie o 40 percent,“ vysvetlila rozhodnutie starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. V prípade, že bude návrh schválený v zastupiteľstve, budú platiť rodičia na réžiu nižšiu sumu už od októbra 2021.

Návrh všeobecne záväzného nariadenia, ktorým sa mení VZN č. 1/2020, je zverejnený od 9. 9. 2021 na úradnej tabuli a prerokovaný bude na septembrovom zastupiteľstve. Pripomienky k návrhu je možné zaslať v trinásťdňovej lehote v písomnej forme, elektronickej na adresu lubica.horvathova@staremesto.sk alebo ústne do zápisnice v kancelárii spracovateľa č. 212.

Autor: (ts-Bratislava-Staré Mesto)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2020
Staré Mesto chce prenajať budovu Propelleru prostredníctvom verejnej súťaže
Ikonickú budovu Propelleru na Rázusovom nábreží chce mestská časť Staré Mesto prenajať, budúci prevádzkovateľ má vyjsť z verejnej obchodnej súťaže. Schválili to staromestskí poslanci na dnešnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva.
viac
13.02.2021
Staré Mesto otvára od pondelka svoje základné školy. Zatiaľ pre žiakov 1. stupňa
Od pondelka 15. februára otvára bratislavské Staré Mesto základné školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti pre žiakov 1. stupňa.
viac
29.07.2021
Staré Mesto pokračuje v rekonštrukciách svojich škôl
Bratislavské Staré Mesto pokračuje v rekonštrukciách svojich základných škôl (ZŠ).
viac
28.06.2023
Staré Mesto zvýši poplatok za jasle na 500 eur, zvýši aj stravné
Bratislavské Staré Mesto zvýši od septembra poplatok za jasle. Mesačný poplatok sa zmení z doterajších 400 na 500 eur mesačne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %