Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
21.08.2024 12:10

ZMOS si pripomína 56. výročie okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy


Štúrova ulica v Bratislave počas invázie v roku 1968. Foto: Ladislav Bielik


Združenie miest a obcí Slovenska si dnes pripomína 56. výročie tragickej okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy. Táto udalosť spred 56-tich rokov mala za následok potlačenie demokratizačného a emancipačného procesu pražskej jari pod vedením Alexandra Dubčeka.


Okupácia, ktorá začala 21. augusta 1968, nielenže brutálne zastavila snahy o modernizáciu a demokratizáciu vtedajšieho socialistického zriadenia, ale uvrhla Československo do 21-ročnej éry totalitnej nadvlády, kedy boli hodnoty ako demokracia, pravda, spravodlivosť a sloboda systematicky potláčané.

Je našou povinnosťou toto výročie pripomínať nielen ako spomienku na minulosť, ale aj ako varovanie pre súčasnosť a budúcnosť. História nám ukazuje, že sloboda a demokracia sú krehké hodnoty, ktoré si musíme neustále ctiť, chrániť a aktívne za ne bojovať. 

ZMOS už 34 rokov na celoslovenskej úrovni zastupuje miestnu územnú samosprávu, ktorá je základným pilierom demokratického, slobodného a právneho štátu. Od svojho vzniku riadi hodnotami, ktoré stelesňujú demokraciu a slobodu. Tieto hodnoty sú vyjadrené vo formovaní a fungovaní miestnych samospráv, ktoré si aj toto významné výročie pripomínajú na mnohých miestach Slovenska. 

Spomíname na tých, ktorí sa stali obeťami okupácie – 108 občanov Československa, ktorí v priebehu prvých troch mesiacov prišli o svoje životy. Ich obete sú pre nás mementom a zdvihnutým varovným prstom, že boj za slobodu a demokraciu nikdy nesmieme podceňovať.

ZMOS vyzýva všetkých občanov, aby si dnes spoločne pripomenuli tých, ktorí trpeli v období okupácie a aby sme spoločne chránili hodnoty, ktoré sme tak ťažko nadobudli. Naša budúcnosť závisí od toho, ako dôsledne budeme obhajovať a rozvíjať princípy demokracie, spravodlivosti a slobody, ktoré sú základom našej spoločnosti.

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.11.2016
Rada ZMOS riešila aj skládkovanie a zrušenú výzvu
Pripravovaná novela zákona, ktorá hovorí o tom, že by sa malo čo najmenej odpadov ukladať na skládky a viac separovať, bola jedným z predmetov rokovaní Rady Združenia miesta a obcí Slovenska v Štrbskom Plese, ktorá zasadala 7. a 8. novembra.
viac
04.04.2018
VÚB už tretí rok finančným partnerom ZMOS
VÚB a ZMOS podpísali Zmluvu o spolupráci a partnerstve, ktorá potvrdzuje záujem banky o ešte užšiu spoluprácu so samosprávami a jej smerovanie na ďalšie zintenzívnenie a rozšírenie spolupráce s mestami, obcami a ich organizáciami pri financovaní a poskytovaní ďalších bankových služieb.
viac
21.08.2018
Otvorili výstavu Invázia August 68, pripomína vpád vojsk a občiansky odpor
Vpád okupantov v auguste 1968 a občiansky odpor pripomína výstava fotografií z Prahy a Bratislavy Invázia August 68, ktorú slávnostne otvorili na bratislavskom Hodžovom námestí.
viac
17.08.2020
Envirofond verí, že zmluvy k dotáciám uzatvorí v najbližších dňoch
Podpisovanie zmlúv so samosprávami o poskytnutí podpory formou dotácie očakáva Environmentálny fond v najbližších dňoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %