Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
17.09.2024 11:35

SHMÚ: Kulminácia Dunaja aj Moravy pokračuje, miestami sa očakáva vzostup hladín


Snímka zdroj: Teraz.sk


Kulminácia Dunaja v Bratislave pokračuje, ustáliť by sa mala počas dňa. Pod Vodným dielom Gabčíkovo hladina výrazne stúpa. Rovnako prebieha aj kulminácia hornej Moravy. Vzostup sa očakáva v jej strednej a dolnej časti. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.


"Hladina Dunaja začala v hornej časti kulminovať ešte v nočných hodinách a v profile Devín dosiahla nadránom maximum 905 centimetrov, čo zodpovedá prietoku 9579 kubických metrov za sekundu. V Bratislave napokon dosiahol Dunaj v maxime 970 centimetrov. Kulminácia ešte stále prebieha a počas dňa očakávame v týchto profiloch ustálenosť pri súčasných vodných stavoch" ozrejmil ústav. Výrazný vzostup podľa neho pokračuje na strednom a dolnom úseku pod vodným dielom Gabčíkovo, kde sa očakáva kulminácia v stredu (18. 9.) až štvrtok (19. 9.).         

Kulminácia prebieha aj na hornom úseku Moravy. V jej strednej a dolnej časti predpokladajú ešte výrazný vzostup vodných hladín so začiatkom kulminácie. "Odlišný priebeh pozorujeme v profile Devínska Nová Ves, kde dochádza k vzdutiu hladiny Dunajom (podobný jav pozorujeme aj v Kolárove na Váhu a Salke na Ipli)," doplnil SHMÚ.         

Na ostatnom území vrátane povodia Myjavy, Kysuce a na malokarpatských prítokoch sa hydrologická situácia upokojuje a hladiny tokov naďalej klesajú.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.12.2020
BSK vstúpi do projektu bioregulácie komárov v slovensko-rakúskom prihraničí
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa stane partnerom projektu Mosquito bioregulation, teda biologickej regulácie komárov v slovensko-rakúskom prihraničnom území.
viac
08.03.2021
Devínska N. Ves pripomína význam Devínskeho alúvia Moravy
Bratislavská Devínska Nová Ves pripomína význam lokality Devínske alúvium Moravy a apeluje na dôležitosť jej ochrany. Ide o vzácne územie s vysokou historickou, kultúrnou a prírodnou hodnotou, kde žije niekoľko desiatok chránených druhov živočíchov a veľké množstvo vzácnych rastlín.
viac
20.07.2021
Pri záplavovej vlne na Dunaji sa zvýrazňuje význam lúk v inundačnom území
Záplavová vlna, ktorá kulminovala v predchádzajúcich hodinách v hornej časti slovenského toku Dunaja, zvýraznila aj význam Devínskeho jazera, územia európskeho významu v nive rieky Moravy.
viac
16.09.2024
SHMÚ: Hladina Dunaja má v utorok kulminovať na úrovni približne 950 centimetrov
Hladina Dunaja v Bratislave má kulminovať na úrovni približne 950 centimetrov v utorkových (17. 9.) ranných, respektíve dopoludňajších hodinách. Zrážky na Slovensku by mali ustať počas pondelkovej noci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %