Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
16.09.2024 05:20

SHMÚ: Hladina Dunaja má v utorok kulminovať na úrovni približne 950 centimetrov


Snímka zdroj: TASR


Hladina Dunaja v Bratislave má kulminovať na úrovni približne 950 centimetrov v utorkových (17. 9.) ranných, respektíve dopoludňajších hodinách. Zrážky na Slovensku by mali ustať počas pondelkovej noci.


Uviedli to hydrológ Peter Smrtník a meteorológ Andrej Kozák na tlačovej konferencii s tým, že očakávajú upokojenie hydrologickej situácie.         

"Značnou zmenou oproti rakúskemu úseku bude súhra Dunaja a Moravy, kam budú stekať naspäť kubíky, ktoré Dunaj naplavil do dolnej časti slovenského úseku Moravy," uviedol hydrológ. Dunajská vlna sa podľa neho bude presúvať smerom dole na slovenský stredný a dolný úsek Dunaja. V Štúrove SHMÚ očakáva kulmináciu zo stredy (18. 9) na štvrtok (19. 9.). Odhadovaná kulminácia v Devíne by mala podľa neho vrcholiť pri prekročení úrovne 900 centimetrov.         

Ako priblížil Kozák, momentálne je zamračené na celom území SR a kompaktné zrážky už ustávajú, vyskytujú sa miestami. "Ešte sa nám nejaké prehánky vyskytujú v Banskobystrickom kraji, na Spiši, ale toto nie sú kritické lokality," objasnil. Za pondelok podľa meteorológa zaznamenali zväčša päť až 25 milimetrov (mm) zrážok z tejto vlny, na juhozápade Slovenska okolo desať až 15 mm zrážok. Kysuce už podľa neho nie sú kritické.         

SHMÚ podotkol, že na rakúskom úseku tesne pod Viedňou je už hladina rieky po kulminácii. Na dolnom úseku pod vodným dielom Gabčíkovo podľa neho stále pretrváva výrazný vzostup.         

Zložitá situácia zostáva podľa SHMÚ v povodí Moravy - na Záhorí, kde dochádza k dotekaniu menších prítokov z Malých Karpát. Ústav vysvetlil, že hladina Moravy v profiloch na hornom úseku naďalej mierne stúpa, smerom nižšie po toku je vzostup výrazný. V úseku nad sútokom s Dunajom dochádza podľa neho k vzdutiu jej hladiny, pričom v ohrození sú najmä Devín a Devínska Nová Ves.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2016
Dokončili revitalizáciu Karloveského ramena
Po rokoch príprav a siedmich týždňoch terénnych prác dnes dokončili sprietočnenie bratislavského Karloveského ramena. Dunaj tade opäť prúdi bez prekážok.
viac
22.11.2016
Ochranári žiadajú ministra, aby podporil vyhlásenie NP Podunajsko
Členovia Slovenského ochranárskeho snemu sa obrátili na ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) s výzvou, aby podporil vyhlásenie Národného parku Podunajsko.
viac
21.11.2017
Podľa odborníkov je projekt cesty pod Dunajom realizovateľný
Obyvatelia Žitného ostrova sú o krok bližšie k možnosti využívať cestu pod Dunajom. Všetky potrebné merania už boli ukončené. Ich výsledky dali zelenú zámeru prebudovať dva otvory priepustu na dopravný tunel.
viac
17.09.2024
SHMÚ: Kulminácia Dunaja aj Moravy pokračuje, miestami sa očakáva vzostup hladín
Kulminácia Dunaja v Bratislave pokračuje, ustáliť by sa mala počas dňa. Pod Vodným dielom Gabčíkovo hladina výrazne stúpa. Rovnako prebieha aj kulminácia hornej Moravy. Vzostup sa očakáva v jej strednej a dolnej časti. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %