Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.09.2018 02:55

Voda v dejinných súvislostiach


Ilustračný výrez pozvánky


Odborné sympózium, ktoré pripravilo komárňanské pracovisko Štátneho archívu v Nitre na stredu a vo štvrtok /26. – 27. 9. 2018 v spolupráci s Podunajským múzeom v Komárne.


Program je obsažný a nájdu si v ňom svoje nielen historici, odborníci, ale naozaj každý, koho naše rieky i termálne pramene zaujímajú či už ako živel alebo ako zdroj prosperity. Historici a archivári zo Slovenska, Maďarska i z Českej republiky budú prednášať o riekach a vymedzovaní národného územia, o regulačných úpravách a pokusoch o tzv. disciplináciu vody pred mnohými desaťročiami.

Témou budú aj povodne a protipovodňové opatrenia a pripravená je aj zaujímavá faktografia o ochrane štátnej hranice na Dunaji v rokoch 1952-1965.

Časť sympózia bude venovaná architektonicko-urbanistickému rozvoju slovenských prístavných miest na Dunaji a s tým súvisiaca prednáška o zmenách dunajského koryta od 17. storočia po súčasnosť.

Usporiadatelia nezabudli ani na oblasť termálnych vôd, na ktoré je Slovensko bohaté a s tým súvisiaci rozvoj kúpeľníctva. Voda je energia, bude sa teda hovoriť aj o lodných mlynoch a o konfliktoch, ktoré pramenili z využívania vody na banských územiach v neskorostredovekom Uhorsku.

A keďže sa sympózium koná v Komárne, nebude chýbať spomienka na krutý príbeh ničivej dunajskej povodne na Žitnom ostrove z roku 1965.

Všetky tieto a mnohé ďalšie témy odznejú v priestoroch Podunajského múzea v Komárne na Palatínovej ulici č. 13. Sympózium sa otvára v stredu 26. septembra o 10. hodine.

Podujatie archivári pripravili v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

Autor: (mv sr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2017
Sociálna a zdravotná starostlivosť v Uhorsku
Komárňanské pracovisko Štátneho archívu v Nitre na stredu a štvrtok (27. – 28. 9. 2017) v spolupráci s nitrianskou župou a Podunajským múzeom v Komárne pripravili odborné sympózium pod názvom Sociálna a zdravotná starostlivosť v premenách čias.
viac
18.05.2020
Mestské múzeum predstavuje jaskyne ukrývajúce sa v pohorí Tribeč
Unikátne prírodné útvary ukrývajúce sa v hĺbke jaskýň predstavuje výstava Jaskyne v našom regióne. Sprístupnená je v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, návštevníci si ju môžu pozrieť do 20. novembra.
viac
30.03.2021
Jarná záplava v delte Dunaja by sa mala začať v druhom aprílovom týždni
Jarná záplava vo vnútrozemskej delte Dunaja by sa mala začať v druhom aprílovom týždni. Voda tam bude pretekať na úrovni 90 kubických metrov za sekundu.
viac
01.07.2022
Pohronské múzeum vystaví svoje skvosty z archívu
Svoje archívne skvosty vystaví od piatka (1. 7.) Pohronské múzeum (PM) v Novej Bani. Výstavu pripravilo pri príležitosti 70. výročia svojho založenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %