Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
26.09.2017 10:10

Sociálna a zdravotná starostlivosť v Uhorsku


Pozvánka.


Komárňanské pracovisko Štátneho archívu v Nitre na stredu a štvrtok (27. – 28. 9. 2017) v spolupráci s nitrianskou župou a Podunajským múzeom v Komárne pripravili odborné sympózium pod názvom Sociálna a zdravotná starostlivosť v premenách čias.


Zdravotníctvo a sociálne služby patria medzi najdiskutovanejšie oblasti na Slovensku z jednoduchého dôvodu – týkajú sa každého z nás. Konverzácie o tom, ako sme opäť nepochodili u lekára či, naopak, ako nás milo prekvapila ochotná úradníčka sociálnej poisťovne, sú v našej spoločnosti veľmi častou témou, rovnako ako diskusie o chorobách a lekárňach, o nákazách a vírusoch, lekároch a sestričkách a o zdravotných poisťovniach.

V dnešnej dobe, keď kompetentní navyše ohlasujú e-Healht, čiže elektronické zdravotníctvo, je však zaujímavé pozrieť sa, ako to so zdravotníctvom a sociálnymi službami v našich končinách vyzeralo pred dvesto rokmi.

Organizátori všetkých pozývajú do priestorov Podunajského múzea v Komárne na Palatínovej ulici 13  v stredu 27. septembra od 11. hodiny.

Program je skutočne bohatý a nájdu si v ňom svoje odborníci i laici. Dozviete sa napríklad, ako uhorské úrady postupovali pri epidémiách cholery a španielskej chrípky. V tých časoch vznikali aj prvé oficiálne nemocnice a reformovaná cirkev posilňovala inštitúcie sociálnej starostlivosti. Možno neviete, ale už v 18. storočí mali vojaci habsburgskej armády pomerne rozvinuté formy sociálnej a zdravotnej starostlivosti. Usporiadatelia sľubujú aj témy liečiteľstva, liekových receptúr a dokonca aj histórie vegetariánstva. Veľká časť sympózia bude venovaná starostlivosti o siroty a špitálom pre chudobných a celkovým premenám sociálnej starostlivosti v Uhorsku v 18. storočí.

Odborníci a historici z archívov, Historického ústavu SAV, Vojenského historického ústavu a Slovenskej národnej knižnice budú pre všetkých k dispozícii v stredu od 11. do 14. hodiny a vo štvrtok od 9.30 do 13. hodiny.

 

Autor: (mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2017
Prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra ako sprostredkovateľský orgán pre časť operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ) otvorilo druhé hodnotiace kolo v rámci výzvy, ktorá je zameraná na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
06.04.2017
Samosprávy môžu požiadať o grant na pomoc s integráciou cudzincov
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako Zodpovedný orgán fondov pre oblasť vnútorných záležitostí v súlade s Národným programom Fondu pre azyl, migráciu a integráciu vyhlásilo otvorenú výzvu na predkladanie žiadostí o grant.
viac
26.09.2018
Voda v dejinných súvislostiach
Odborné sympózium, ktoré pripravilo komárňanské pracovisko Štátneho archívu v Nitre na stredu a vo štvrtok /26. – 27. 9. 2018 v spolupráci s Podunajským múzeom v Komárne.
viac
04.01.2021
TTSK otvoril dotačnú výzvu v objeme 600 000 eur
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vypísal výzvu na predkladanie žiadostí o dotácie z rozpočtu samosprávneho kraja. Výzva je smerovaná na podporu aktivít a rozvoja kraja v oblasti kultúry, športu, sociálnej starostlivosti a zdravotníctva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %