Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.04.2017 11:20

Prístup k pitnej vode


Ilustračná snímka: (int).


Ministerstvo vnútra ako sprostredkovateľský orgán pre časť operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ) otvorilo druhé hodnotiace kolo v rámci výzvy, ktorá je zameraná na podporu prístupu k pitnej vode.


V termíne do 14. 9. 2017 môže 1043 obcí a miest zo 7 krajov Slovenska (okrem Bratislavského kraja) požiadať o finančnú pomoc pri vybudovaní prístupu marginalizovaným rómskym komunitám (MRK) k pitnej vode.

Aj na Slovensku existujú miesta bez infraštruktúry a prístupu k pitnej vode. Podľa údajov z Atlasu RK 2013 z 803 sledovaných osídlení je bez prístupu k pitnej vode až 7,2 %. Najhoršia situácia je zaznamenaná v segregovaných obydliach, kde 11,1 % nemá prístup k pitnej vode. Tento problém rieši aj MV SR prostredníctvom časti OP ĽZ zameranej na riešenie tejto situácie práve v prostredí separovaných MRK. „Dotknuté obce majú jedinečnú príležitosť využiť alokáciu výzvy v sume 16 miliónov eur na zlepšenie základných životných podmienok a zabezpečiť prístup k pitnej vode pre svojich obyvateľov,“ dodala riaditeľka odboru pre inklúziu marginalizovaných rómskych komunít Lucia Rozkopálová.

Oprávnené mestá a obce, ktoré nestihli uzávierku 1. hodnotiaceho kola (10. 3. 2017) majú v rámci vyhlásenej výzvy stále príležitosť získať finančnú pomoc zo zdroj EÚ a štátneho rozpočtu SR na vybudovanie alebo zlepšenie prístupu k pitnej vode pre segregované rómske osídlenia. Uzávierka 2. hodnotiaceho kola je 14. 9. 2017. Oblasti podpory sa týkajú najmä výstavby a rozšírenia vodovodov/potrubných rozvodov pitnej vody, budovania vŕtaných studní a realizácie úpravní povrchovej vody.

 

Autor: (mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2016
Rómske domácnosti majú šancu získať prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre časť Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ) vyhlásilo dňa 7. decembra 2016 výzvu zameranú na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
27.08.2017
Ministerstvo zjednodušilo podmienky výzvy na prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán pre časť operačného programu Ľudské zdroje zjednodušilo podmienky výzvy na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
08.09.2017
MV SR zjednodušilo podmienky výzvy na prístup k pitnej vode
Oprávnení žiadatelia z 1043 obcí a miest majú možnosť sa zapojiť do výzvy v predĺženom termíne uzávierky, a to do 26. septembra 2017.
viac
12.09.2017
Schválený národný projekt pomôže obciam pri vysporiadaní pozemkov
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje schválil Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity žiadosť o nenávratný finančný príspevok pre národný projekt „Podpora vysporiadania pozemkov v marginalizovaných rómskych komunitách“.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %