Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
20.07.2021 03:15

Pri záplavovej vlne na Dunaji sa zvýrazňuje význam lúk v inundačnom území


Na snímke pohľad na rieku Morava pred sútokom s Dunajom z hradu Devín v Bratislave 20. júla 2021. Snímka zdroj: (tasr).


Záplavová vlna, ktorá kulminovala v predchádzajúcich hodinách v hornej časti slovenského toku Dunaja, zvýraznila aj význam Devínskeho jazera, územia európskeho významu v nive rieky Moravy.


Viera Šefferová Stanová z Inštitútu aplikovanej ekológie Daphne upozorňuje, že toto záplavové územie s rozlohou 12 km2 je na Slovensku unikát. „Väčšina takýchto mokradí totiž bola zničená reguláciou tokov a odvodnením,” vysvetľuje.

Pri dôležitosti tohto prírodného prostredia poukazuje na fakt, že počas záplav sa na Devínskom jazere vytvára tzv. fenomén riečneho jazera, ktorý zadržiava povodňové vody a pôsobí ako prirodzená ochrana širokého okolia pred záplavou. „Väčšinu územia pokrývajú aluviálne lúky, lužné lesy a tzv. mŕtve ramená, ktoré sú zvyškom pôvodného toku rieky. Tieto mokrade sú schopné zachytávať záplavové vlny a spomaľujú odtok,” vysvetľuje Šefferová Stanová.

Zároveň pripomína, že lúky v alúviu Moravy, ktoré formujú jarné i letné zvýšené prietoky v Morave a Dunaji, patria svojou druhovou bohatosťou k biotopom európskeho významu. „Na území Slovenska, Českej republiky a Rakúska zaberajú 3450 ha a vytvárajú najväčší komplex lúk tohto typu v strednej Európe, čo svedčí o ich celkovej vzácnosti,” priblížila špecialistka na biodiverzitu. „Lúky poskytujú stanovište a významný zdroj potravy pre širokú paletu vtáčích druhov, vrátane mnohých vzácnych a ohrozených druhov,” vysvetľuje ich ďalší význam.

Význam vody, ktorá sa pri zvýšenom prietoku rozleje do okolitej krajiny, zdôrazňuje aj Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ). „Naberie si živiny, uloží sedimenty, vymelie brehy. Rozbehne krajinotvorné procesy vo veľkom štýle, na ktoré je viazané  množstvo rastlinných a živočíšnych druhov,” objasňujú úlohu vody aktivisti.

Dôležitosť tohto procesu sa zvyšuje práve v čase klimatických zmien. „Voda v krajine je obrovským darom. Mali by sme sa znova naučiť na ňu takto pozerať, zadržiavať a spomaľovať ju v krajine tam, kde máme na to priestor. A ona nám potom na oplátku nebude spôsobovať toľko škôd na miestach, kde to nečakáme,” prízvukuje BROZ.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2020
BROZ spustilo petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja
Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) spustilo na Deň Zeme (22. 4.) petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja.
viac
02.02.2021
Pri obci Klížská Nemá uskutočňujú úpravy pre obnovu mokradí
Pri obci Klížská Nemá v okrese Komárno sa momentálne uskutočňujú terénne úpravy pre rozsiahlu obnovu mokradí. Ochranári a vodohospodári pracujú na napojení mokradí naspäť na Dunaj formou prepojovacieho ramena v dĺžke približne 170 metrov.
viac
08.03.2021
Devínska N. Ves pripomína význam Devínskeho alúvia Moravy
Bratislavská Devínska Nová Ves pripomína význam lokality Devínske alúvium Moravy a apeluje na dôležitosť jej ochrany. Ide o vzácne územie s vysokou historickou, kultúrnou a prírodnou hodnotou, kde žije niekoľko desiatok chránených druhov živočíchov a veľké množstvo vzácnych rastlín.
viac
04.07.2023
V Dunaji je už niekoľko rokov viac plastov ako ikier
Už niekoľko rokov nájdeme v Dunaji viac plastov ako ikier a množstvo plastov stále stúpa. Ako informovalo Ministerstvo životného prostredia SR na sociálnej sieti, denne vyplaví Dunaj do Čierneho mora viac ako štyri tony plastov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %