Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.02.2021 03:15

Pri obci Klížská Nemá uskutočňujú úpravy pre obnovu mokradí


Snímka zdroj: (broz.sk).


Pri obci Klížská Nemá v okrese Komárno sa momentálne uskutočňujú terénne úpravy pre rozsiahlu obnovu mokradí. Ochranári a vodohospodári pracujú na napojení mokradí naspäť na Dunaj formou prepojovacieho ramena v dĺžke približne 170 metrov.


Informoval o tom predseda Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ) Tomáš Kušík pri príležitosti Svetového dňa mokradí, ktorý pripadá na 2. februára.

Pri Klížskej Nemej sa nachádzajú pôvodné plochy mokradí, ktoré sa vytvorili v pozostatkoch dunajských ramien a v terénnych depresiách. Mokrade trpeli pre zmenený vodný režim a pre úpravy Dunaja na plavbu, vysvetľujú aktivisti z BROZ. Mokrade donedávna oddeľovala od Dunaja vysoká, umelo vybudovaná línia brehu. Izolovala ich tak od pravidelného napájania vodou. „Voda sa do mokradí dostávala len pri vysokých prietokoch v Dunaji, čím tieto ekosystémy a život na ne naviazaný trpeli,” priblížili. Prepojovacie rameno, na ktorom ochranári pracujú, zabezpečí dotáciu vody do reliktov bývalého dunajského ramena a jednotlivých mokradí.

„Na mokrade je viazaný vývoj veľkého množstva hmyzu, rýb a obojživelníkov, ktoré slúžia ako dôležitá potravná základňa pre množstvo ďalších druhov živočíchov. Navyše sú mokrade veľmi dôležité aj pri zmierňovaní dosahov klimatickej zmeny,” vysvetľuje Kušík. Dodáva, že preto pre zdravú prírodu a stabilné ekosystémy sú potrebné funkčné mokrade, dobre dotované vodou.

Práce na obnove mokradí v Klížskej Nemej sa začali koncom roka 2020 a mali by byť dokončené začiatkom marca 2021. Na projekte LIFE BeeSandFish spolupracujú ochranári z BROZ, experti z Výskumného ústavu vodného hospodárstva a vodohospodári z Vodohospodárskej výstavby. Dosahy projektu monitorujú odborníci z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského.

Svetový deň mokradí sa oslavuje 2. februára. V tento deň v roku 1971 bol v iránskom meste Rámsar podpísaný dohovor o mokradiach – medzinárodná zmluva na ochranu a trvalú udržateľnosť mokradí, pripomína BROZ. Slovensko má v zozname zapísaných celkovo 14 mokradí. Dunajské luhy sú podľa ochranárov najväčším systémom mokradí, ktorý je vedený ako rámsarská lokalita.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2016
Dokončili revitalizáciu Karloveského ramena
Po rokoch príprav a siedmich týždňoch terénnych prác dnes dokončili sprietočnenie bratislavského Karloveského ramena. Dunaj tade opäť prúdi bez prekážok.
viac
24.11.2016
Ochranári vrátili vodu do vyschnutého koryta Čiližského potoka
Vďaka revitalizácii Čiližského potoka ochranári znovu vrátili vodu do jeho 33,5 kilometrov dlhého koryta, z ktorého takmer dve tretiny boli ešte donedávna úplne suché.
viac
23.04.2020
BROZ spustilo petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja
Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) spustilo na Deň Zeme (22. 4.) petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja.
viac
20.07.2021
Pri záplavovej vlne na Dunaji sa zvýrazňuje význam lúk v inundačnom území
Záplavová vlna, ktorá kulminovala v predchádzajúcich hodinách v hornej časti slovenského toku Dunaja, zvýraznila aj význam Devínskeho jazera, územia európskeho významu v nive rieky Moravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %