Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.12.2020 03:35

BSK vstúpi do projektu bioregulácie komárov v slovensko-rakúskom prihraničí


Snímka zdroj: (zahori.sk).


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa stane partnerom projektu Mosquito bioregulation, teda biologickej regulácie komárov v slovensko-rakúskom prihraničnom území.


Do projektu cezhraničnej spolupráce má kraj vstúpiť už v roku 2021. Rozhodli o tom v piatok krajskí poslanci. Projekt je zaradený aj do Akčného plánu BSK.

Hlavnou aktivitou kraja bude vytvoriť spoločnú platformu pre partnerov projektu, ale tiež dopracovanie a testovanie nových funkcionalít mobilnej aplikácie na monitoring potenciálnych liahnísk komárov na celom pohraničnom území. Zamerať sa bude potrebné na pravidelné monitorovanie liahnísk komárov, optimálne načasovanie aplikácie biologického prostriedku i aplikáciu prípravku v ťažko dostupných lokalitách.

Ďalšou úlohou bude obstaranie a aplikovanie biologického prípravku BTI v lokalitách, vybraných na základe ich špecifík. Má ísť o lokalitu Devínske jazero, ktorá pre jej veľkú rozlohu a členitosť neumožňuje pri vyliatí vody do inundácie Moravy aplikáciu BTI pozemnými metódami. V tomto prípade má ísť o spoločné úsilie kraja a hlavného mesta.

Ďalšia lokalita je pri obci Vysoká pri Morave, ktorá bola vybratá pre časté a opakované záplavy, a to nielen pri povodniach na rieke Morava, ale aj pri vytlačení vodnej hladiny z koryta v dôsledku povodní na Dunaji. Vybraná bola aj lokalita Veľké Leváre – Gajary, rozsiahle lúky pri toku Moravy a zaplavovaný les. V tomto prípade je aplikácia BTI problematická pre obťažný prístup. „V rámci partnerstva budú testované aj nové možnosti aplikácie BTI, najmä zo vzduchu, teda za pomoci vrtuľníka či dronu,” približuje BSK. Taktiež by sa mali preškoľovať dobrovoľníci, ktorí by mali pomáhať v menej dostupných miestach.

Biologická a k životnému prostrediu šetrná regulácia komárov je jednou z priorít BSK. Napriek tomu, že boj s komármi je primárne v kompetencii obcí, Bratislavský kraj deklaruje snahu pomáhať starostom a ľuďom v dotknutých územiach pri ich premnožení. A to monitoringom liahnísk komárov, vytvorením mobilnej aplikácie na ich monitorovanie, či používaním BTI od roku 2018.

Trvanie projektu je naplánované od apríla 2021 do decembra 2022. Projekt by však mal byť udržateľný aj po jeho ukončení.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2020
BSK začal s ekologickým bojom proti komárom popri Morave
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začal v piatok s ekologickým bojom proti komárom. Biologický prípravok aplikuje po celej dĺžke hrádze pri rieke Morava, od katastra obce Veľké Leváre až po kataster obce Vysoká pri Morave.
viac
04.01.2021
TTSK chce participovať na projekte regulácie komárov v pohraničí
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) sa chce podieľať na projekte biologickej regulácie komárov v slovensko-rakúskom pohraničí.
viac
23.07.2021
BSK monitoruje situáciu v povodí Moravy po záplavách a zasahuje proti komárom
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba spolu so starostami obcí v malackom okrese navštívil zaplavené územia v povodí rieky Moravy. Župa v tomto teritóriu spustila rozsiahly monitoring.
viac
28.04.2023
Na zásah proti komárom v alúviu Moravy využilo mesto vrtuľník
Zabrániť premnoženiu komárov pomáha hlavnému mestu SR Bratislave aj vrtuľník. Biologický prípravok BTI, ktorý ničí larvy komárov, rozprašovala helikoptéra počas štvrtka v inundačnom území rieky Moravy, kde sa po vyliatí toku tvoria liahniská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %