Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.04.2023 04:15

Na zásah proti komárom v alúviu Moravy využilo mesto vrtuľník


Snímka zdroj: (tasr).


Zabrániť premnoženiu komárov pomáha hlavnému mestu SR Bratislave aj vrtuľník. Biologický prípravok BTI, ktorý ničí larvy komárov, rozprašovala helikoptéra počas štvrtka v inundačnom území rieky Moravy, kde sa po vyliatí toku tvoria liahniská.


Bratislava v aktuálnom roku proti larvám komárov zasahovala prvýkrát v polovici marca na Vajnorských jazerách. "Teraz je už sezóna zásahov v plnom prúde, zasahujeme vo všetkých mestských častiach hlavného mesta," potvrdil koordinátor regulácie komárov na bratislavskom magistráte Michal Stano s tým, že mesto doteraz zrealizovalo už vyše 60 zásahov a skontrolovalo viac ako 2600 potenciálnych liahnísk.

Na veľkých a ťažko dostupných územiach, ako je záplavové pásmo Moravy, pomáha vrtuľník. V rovnakom čase bude vykonávať zásah BTI helikoptérou na svojom území aj rakúska strana, čím sa zvýši efektivita daného zásahu. Na menších plochách môže samospráva využívať aj postreky pomocou dronov, najčastejšie sa však biologický prípravok aplikuje pozemne. "Pri správnom načasovaní a koncentrácii je úspešnosť zásahu maximalizovaná," zdôraznil Stano.

Cieľom mesta nie je zahubiť všetky komáre, čo prakticky nie je ani možné vzhľadom na územia, ktoré sú v najvyššom pásme ochrany, záhradkárske osady, lesy či vodohospodárske ochranné pásma, kde nemožno zasahovať. Aplikácia tam, kde to možné je, má zabrániť premnoženiu komárov. Zásahy bude samospráva realizovať až do októbra.

Aj v tomto roku využíva Bratislava pomoc dobrovoľníkov. "Pomáhajú nám najmä s monitoringom potenciálnych liahnísk a miest potrebných zásahov," dodal koordinátor mesta.

Pre majiteľov/nájomcov záhrad a rodinných domov radnica tento rok pripravila BTI vo forme tabliet. Možno si ich prevziať v budove bratislavského magistrátu či na úradoch miestnych častí s výnimkou Rače a Petržalky.

Mesto Bratislava odmieta používať v boji proti výskytu komárov chemický postrek. Chemické insekticídy prinášajú podľa magistrátu totiž zdravotné riziká, majú vplyv na endokrinný systém, plodnosť a tiež majú karcinogénne účinky. Aplikuje preto BTI - selektívny biologický larvicíd, ktorý ničí výlučne larvy komárov. V Rakúsku tento prípravok používajú už od roku 2005.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2020
BSK začal s ekologickým bojom proti komárom popri Morave
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začal v piatok s ekologickým bojom proti komárom. Biologický prípravok aplikuje po celej dĺžke hrádze pri rieke Morava, od katastra obce Veľké Leváre až po kataster obce Vysoká pri Morave.
viac
18.12.2020
BSK vstúpi do projektu bioregulácie komárov v slovensko-rakúskom prihraničí
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa stane partnerom projektu Mosquito bioregulation, teda biologickej regulácie komárov v slovensko-rakúskom prihraničnom území.
viac
20.05.2021
Bratislava už musela zasiahnuť proti komárom
Bratislava už musela zasiahnuť proti premnoženiu komárov a vo viacerých lokalitách mesta aplikovať biologický larvicíd BTI na zneškodnenie lariev hmyzu. Magistrát totiž v týchto dňoch zaznamenal ich zvýšený výskyt.
viac
23.07.2021
BSK monitoruje situáciu v povodí Moravy po záplavách a zasahuje proti komárom
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba spolu so starostami obcí v malackom okrese navštívil zaplavené územia v povodí rieky Moravy. Župa v tomto teritóriu spustila rozsiahly monitoring.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %