Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
19.09.2024 09:00

Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje skutočné tváre na bankovkách


Snímka zdroj: codnes.sk


Nová výstava v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi predstavuje skutočné tváre na papierových platidlách. Expozíciu, ktorá okrem osobností priblíži i históriu bankoviek, si tam návštevníci budú môcť pozrieť do 22. novembra.


Múzeum o tom informovalo na svojom webe. "História vzniku bankoviek je nesmierne zaujímavá a cenné papieriky neraz reflektujú stáročné myslenie celých národov. Peniaze ako nevyhnutné dielo ekonomiky hýbali svetom už od dávnej minulosti. Dôvodov, prečo peniaze vznikli, je nespočetne a samotná téma peňazí je natoľko inšpiratívna, že zasahuje snáď do všetkých sfér života," načrtlo múzeum.         

Výstava s názvom Skutočné tváre na papierových platidlách podľa múzejníkov predstaví na skromnom priestore vznik papierových platidiel od najstarších čias a poukáže na najbežnejší motív - portrét konkrétnych postáv dejín, spoločensko-politického diania, vedy i umenia. "Za príbehmi predmetov z numizmatických zbierok sa podľa neho ukrýva viacero významných osobností ako napríklad Mikuláš Kopernik, Werner von Siemens, Emilia Plater, Endre Ady, Ľudovít Štúr a mnoho iných, s ktorými sa návštevníci majú možnosť vidieť práve vo výstavných priestoroch Hornonitrianskeho múzea," dodalo múzeum.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2020
Hornonitrianske múzeum v Prievidzi sa zapojí do DEKD
Hornonitrianske múzeum v Prievidzi sa zapojí do Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD).
viac
19.01.2022
Výstava v múzeu približuje historické premeny Trenčianskeho kraja
Historické premeny administratívneho členenia územia Trenčianskeho kraja od stredoveku po dnešok približuje prvá tohtoročná výstava Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi.
viac
21.02.2022
Hornonitrianske múzeum v Prievidzi chce posilniť spoluprácu s obcami
Hornonitrianske múzeum v Prievidzi chce do budúcna posilniť spoluprácu s ostatnými kultúrnymi inštitúciami i samosprávami v širšom regióne hornej Nitry. Zmeny by sa mali dotknúť i expozície. Plánuje to jeho nový riaditeľ Igor Vavro.
viac
18.11.2022
Výstava v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi približuje život neandertálcov
Teplé pramene v Bojniciach vytvorili priaznivé podmienky na život i v období poslednej doby ľadovej. Dôkazy osídlenia neandertálcov na hornej Nitre a Slovensku prezentuje výstava Kto tu bol prvý? v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. Návštevníci si ju tam môžu pozrieť do 27. novembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.36 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %