Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.01.2022 11:40

Výstava v múzeu približuje historické premeny Trenčianskeho kraja


Ilustračná snímka.


Historické premeny administratívneho členenia územia Trenčianskeho kraja od stredoveku po dnešok približuje prvá tohtoročná výstava Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi.


Expozíciu pod názvom Matúšov kraj s mapami i tematickými predmetmi si tam návštevníci môžu pozrieť od tohto týždňa. Informovala o tom referentka marketingu múzea Zita Radosová.

"Prehľadné tematické mapy s výstižným sprievodným textom a rozmanitou obrazovou prílohou dopĺňajú súvisiace artefakty zo zbierok múzea," načrtla Radosová.

Na predmety, ktoré bezprostredne sprítomňujú obdobie uhorských žúp, podľa nej nadväzujú pamiatky na prelomové udalosti, vedúce k územnosprávnym zmenám či historické pramene, reprezentujúce nimi dotknuté lokality na hornom Ponitrí. "Návštevnícky atraktívny bonus predstavuje výber niekoľkých zdanlivo nesúvisiacich unikátov, za ktoré Hornonitrianske múzeum v Prievidzi vďačí práve územnosprávnym zmenám," podotkla.

Výstavu Matúšov kraj pripravilo múzeum pri príležitosti minuloročného 25. výročia rozčlenenia Slovenska na súčasných osem krajov. Návštevníci si ju budú môcť pozrieť do 15. mája.

 

Výstavy - Prievidza a okolie | codnes.sk

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2019
Storočnicu gymnázia pripomenie i výstava v Hornonitrianskom múzeu
Storočnicu gymnaziálneho vzdelávania v metropole hornej Nitry pripomenie i výstava pod názvom Na vlastné oči v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. Návštevníci tam budú môcť výročie Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského osláviť od 18. januára, informovala Jana Vidová zo sekretariátu múzea.
viac
28.03.2019
V medzinárodnej dejepisnej súťaži zabojovali študenti zo 14 gymnázií TSK
Na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne sa v stredu 27. marca 2019 už po piatykrát konala prestížna stredoškolská dejepisná súťaž slovenských a českých gymnázií. Poslednýkrát preverila vedomosti žiakov z oblasti československých dejín, ktoré uzatvorila etapa rokov 1978 – 1992.
viac
04.12.2019
Vianočná výstava v Hornonitrianskom múzeu je venovaná betlehemom
Tradičná vianočná výstava v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi je tento rok venovaná betlehemom. Predstavuje mnohé typy a varianty papierových jasličiek zo zbierky múzejníkov, ktoré si tam návštevníci budú môcť pozrieť až do 12. januára 2020.
viac
18.11.2022
Výstava v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi približuje život neandertálcov
Teplé pramene v Bojniciach vytvorili priaznivé podmienky na život i v období poslednej doby ľadovej. Dôkazy osídlenia neandertálcov na hornej Nitre a Slovensku prezentuje výstava Kto tu bol prvý? v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. Návštevníci si ju tam môžu pozrieť do 27. novembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %