Piatok 20.09.2024
Dnes má meniny 
Ľuboslav, Ľuboslava
°C
19.09.2024 10:05

Rokovanie na Úrade vlády k dofinancovaniu samospráv neprinieslo želané výsledky


Snímka zdroj: ZMOS


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik a prvý podpredseda ZMOS Martin Červenka sa zúčastnili rokovania na Úrade vlády SR, ktoré sa týkalo otázok dofinancovania samospráv. Napriek viac ako dvojhodinovej diskusii rokovanie neprinieslo želateľné výsledky pre mestá a obce.


„Situácia je vážna a podľa všetkých dostupných informácií sa bude ešte zhoršovať. Konsolidovať budeme musieť všetci,“ uviedol predseda ZMOS Jozef Božik. Viac informácií bude spolu s Martinom Červenkom prezentovať na najbližšej Rade ZMOS, ktorá sa uskutoční budúci týždeň. 

Jozef Božik zároveň informoval, že v októbri plánuje zvolať mimoriadnu prezenčnú Radu ZMOS, na ktorej by mali byť prítomní aj ministri, ktorí sa za jednotlivé politické strany podieľali na príprave konsolidačného balíčka. Aktuálne sa dohadujú konkrétne termíny.

Samosprávy už dva roky pracujú na konsolidácii svojich vnútorných nákladov a k rozpočtom pristupujú maximálne zodpovedne. Sústreďovali sa na znižovanie výdavkov a postupné zvyšovanie miestnych daní a poplatkov, aby pokryli rastúce finančné nároky. Pri príprave rozpočtov sa riadili negatívnymi prognózami, ktoré sa, žiaľ, potvrdzujú.

„Obozretnosť a konzervatívny prístup nám pomohli udržať stabilitu rozpočtov, ale už sme na hranici možností. Bez pomoci štátu budú dopady na väčšinu samospráv čoraz citeľnejšie,“ varoval Jozef Božik. „Obmedzenie služieb a zníženie dotácií bude čoskoro viditeľné na každom kroku... Dobre už bolo,“ doplnil. ZMOS bude naďalej intenzívne rokovať s vládou, aby sa našli spôsoby, ako zmierniť negatívne dopady na mestá a obce, a aby sa zachovala kvalita života občanov.

Rokovanie sa uskutočnilo v stredu 18. septembra 2024 na Úrade vlády SR

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.04.2020
Predsedníctvo ZMOS prerokuje kľúčové témy s kvantifikáciou dopadov
Združenie miest a obcí Slovenska má vypracovanú analýzu programového vyhlásenia vlády s finančnou a legislatívnou kvantifikáciou dopadov. V utorok (28. 4.) bude aj tento dokument schvaľovaný jeho Predsedníctvom.
viac
06.08.2020
Hlivák: Zákon pre výstavbu nájomných bytov upraví pracovná skupina
Výstavba nájomných bytov nie je podľa Hliváka pre ÚVO novou témou a úrad už niekoľko rokov pracuje na tom, aby samosprávy neporušovali zákon.
viac
07.08.2020
Zapojte sa do lokálneho programu Iniciatíva pre otvorené vládnutie
Medzinárodná Iniciatíva pre otvorené vládnutie predĺžila termín na predbežné prihlasovanie sa do lokálneho programu do 14. augusta 2020 a termín na vyplnenie celej prihlášky do 25. septembra 2020.
viac
06.09.2022
Po mimoriadnom sneme sa uskutoční protestné zhromaždenie pred úradom vlády
Zástupcovia samospráv sa zídu na poslednom sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) pred októbrovými komunálnymi voľbami. V rámci dvojdňového programu (7. - 8. 9.) plánujú starostovia a primátori vystúpiť na protestnom zhromaždení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.36 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %