Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
25.04.2020 04:00

Predsedníctvo ZMOS prerokuje kľúčové témy s kvantifikáciou dopadov


Logo.


Združenie miest a obcí Slovenska má vypracovanú analýzu programového vyhlásenia vlády s finančnou a legislatívnou kvantifikáciou dopadov. V utorok (28. 4.) bude aj tento dokument schvaľovaný jeho Predsedníctvom.


Predsedníctvo ZMOS najskôr prerokuje informácie z rokovaní ZMOS v aktuálnom období, navrhované a prijímané opatrenia za ZMOS a následne Programové vyhlásenie vlády SR 2020 – 2024 a jeho možné dopady na miestnu územnú samosprávu.

ZMOS koná proaktívne

Združenie miest a obcí Slovenska už dňa 10. marca 2020 ako prvá organizácia spomedzi sociálnych partnerov vytvorila cez svoju kanceláriu na web stránke špeciálnu rubriku „Aktuality COVID-19“ a na dennej báze začalo samosprávam aktívne rozposielať informácie. Postupne v priebehu ďalších dní Kancelária ZMOS začala tlmočiť požiadavky, skúsenosti a informácie získané z prostredia samospráv ministerstvám a ostatným ústredným orgánom štátnej správy a súbežne s tým ZMOS žiadal, aby mal zastúpenie v Ústrednom krízovom štábe. Stalo sa tak až 24. marca 2020, kedy bol za člena nominovaný predseda ZMOS Branislav Tréger, ktorého v prípade neúčasti zastupuje prvý podpredseda ZMOS Radomír Brtáň. Združenie miest a obcí Slovenska a združenie SK-8 sú jediné dve stavovské samosprávne organizácie, ktoré majú od 20. apríla 2020 zastúpenie v permanentnom krízovom štábe, ktorý na Úrade vlády SR pracuje každý deň vo forme pracovnej skupiny.

Od zriadenia špeciálnej rubriky „Aktuality COVID-19“ publikujeme na webovej stránke www.zmos.sk každý pracovný deň usmernenia, oznámenia, odporúčania, postupy a informácie dôležité pre činnosť miestnej územnej samosprávy v tomto mimoriadne náročnom období. Zároveň tieto informácie rozposielame na viac ako 7 300 emailových adries.

„ZMOS bol za ostatné dva mesiace od vyhlásenia mimoriadneho stavu mimoriadne aktívny vo vzťahu k exekutíve, ale rovnako aj k servisu pre členské samosprávy. Máme za sebou niekoľko informačných kampaní, rokovaní a komunikácie s predstaviteľmi vlády a ministerstiev. Iniciovali sme rokovanie tripartity, ktoré sa uskutočnilo tento týždeň v pondelok (20. 4.). Boli sme úspešní pri zmenách v niektorých zákonoch a máme pripravené ďalšie konkrétne paragrafové znenia zákonov vrátane kvantifikácie finančných dopadov na mestá a obce. Rovnako tak sme boli úspešní v rokovaniach o EU fondoch, kde vidíme obrovský priestor na podporu verejných investícií“ hovorí prvý podpredseda ZMOS Radomír Brtáň.

Vládny program pod lupou

Programové vyhlásenie vlády SR 2020 – 2024 a jeho možné dopady na miestnu územnú samosprávu budú ďalšou kľúčovou témou rokovania Predsedníctva ZMOS. Dokument je pomerne rozsiahly a našou úlohou ho nie je politicky komentovať. Sme najreprezentatívnejšia organizácia miest a obcí na Slovensku, ktorá zastupuje 95 % samospráv. Preto tento dokument s kvantifikáciou dopadov na samosprávy a jednotlivé verejné politiky bude po schválení na úrovni Predsedníctva ZMOS živým dokumentom vo vzťahu k našim ďalším aktivitám. „Naše miesto nie je v politike, ale v zodpovednom sociálnom dialógu. Združenie miest a obcí Slovenska je povinný pripomienkujúci subjekt, člen tripartity a tiež má zastúpenie v Legislatívnej rade vlády SR. Práve preto budeme k programovému vyhláseniu vlády, ktoré sa premietne do plánu legislatívnych úloh vlády pristupovať vecne, silou argumentov a kvantifikáciou dopadov, ktoré už máme dopracované,“ uzatvára prvý podpredseda ZMOS Radomír Brtáň.

Predsedníctvo ZMOS bude rokovať v utorok 28. apríla 2020 v Liptovskom Hrádku.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.03.2020
Mestá pomáhajú riešiť dôsledky koronakrízy
Prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček požiadal ministra vnútra, aby zvážil možnosť prizvať zástupcov stavovskej organizácie miest do Ústredného krízového štábu, keďže prijímané opatrenia majú zásadný vplyv na život obyvateľov, ale aj na povinnosti a činnosť samosprávy.
viac
21.04.2020
Štátne orgány a orgány územnej samosprávy budú môcť zasadať
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) povolil zasadnutia a schôdze štátnych orgánov a orgánov územnej samosprávy pri dodržaní protiepidemických opatrení.
viac
01.07.2020
Rada ZMOS rokovala s ministrom Eduardom Hegerom
V poradí 9. rokovanie Rady ZMOS rozhodlo o októbrovom rokovaní 31. snemu ZMOS. Venovalo sa aj aktuálnej situácii a členovia Rady ZMOS tiež diskutovali s ministrom financií SR Eduardom Hegerom.
viac
18.01.2021
ZMOS rozširuje servis kvôli testovaniu
Združenie miest a obcí Slovenska od prvej vlny COVID- 19, aj počas jesenného testovania zabezpečovalo pomerne široký informačný a metodický servis pre samosprávy. Koncom minulého týždňa poskytlo mestám a obciam bezplatný rezervačný systém. Dnes svoje služby rozširuje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %