Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
21.04.2020 08:10

Štátne orgány a orgány územnej samosprávy budú môcť zasadať


Hlavný hygienik SR Ján Mikas. Snímka zdroj: (SITA).


Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) povolil zasadnutia a schôdze štátnych orgánov a orgánov územnej samosprávy pri dodržaní protiepidemických opatrení.


Na základe rokovania ústredného krízového štábu SR tak doplnil svoje opatrenie z 23. marca. Informoval o tom hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Štátne orgány a orgány územnej samosprávy musia zo svojich zasadnutí vylúčiť verejnosť a informovať občanov iným spôsobom. Pri vstupe do budovy musí byť oznam, že osoba s akútnym respiračným ochorením, teda horúčkou, kašľom, nádchou či sťaženým dýchaním, musí zostať v domácej izolácii. Tiež tam musí byť dávkovač na alkoholovú dezinfekciu rúk, respektíve zabezpečený iný adekvátny spôsob dezinfekcie.

Osoby, ktoré sa pohybujú v priestoroch jednotlivých orgánov, musia nosiť ochranné rúška a prístroje, ktoré vytvárajú aerosol, treba nahradiť papierovými utierkami. Opatrenie tiež nariaďuje štátnym orgánom a orgánom územnej samosprávy zverejniť na viditeľnom mieste oznam s informáciou, že ak sa u osoby prejavia príznaky akútneho respiračného ochorenia, musí telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a opustiť pracovisko. Tiež si pravidelne umývať ruky mydlom a teplou vodou najmenej 20 sekúnd a následne ich utrieť do jednorazových papierových obrúskov. Osoba má zákaz podávania rúk.

Orgán, ktorý podáva stravu, má zabezpečiť, aby sa v jedálni nachádzal obmedzený počet osôb a za jedným stolom sedela len jedna osoba. Stoly majú byť od seba vzdialené minimálne dva metre. Personál musí mať osobné ochranné pracovné prostriedky a príbor má byť zabalený do papierovej vreckovky, aby nedošlo ku kontaminácii ďalších príborov.

Celkovo musí byť v priestoroch zabezpečené pravidelné vetranie a dezinfekcia predovšetkým dotykových plôch, ako sú kľučky, výťahy a zábradlia, a kontaktných predmetov ako pracovný stôl, klávesnica, telefóny, prenosné médiá a počítačová myš. Opatrenia platia od stredy 22. apríla do odvolania.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.03.2020
Mestá pomáhajú riešiť dôsledky koronakrízy
Prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček požiadal ministra vnútra, aby zvážil možnosť prizvať zástupcov stavovskej organizácie miest do Ústredného krízového štábu, keďže prijímané opatrenia majú zásadný vplyv na život obyvateľov, ale aj na povinnosti a činnosť samosprávy.
viac
16.04.2020
Komunikácia štátu smerom k samosprávam je roztrieštená a nefunkčná
Vo Veľkej sieni Mestského úradu v Banskej Bystrici 15. apríla 2020 zasadali členovia prezídia Únie miest Slovenska. Spolu dvadsaťdva primátoriek a primátorov najväčších miest Slovenska sa zhodlo, že komunikácia štátu smerom k samosprávam je v čase koronakrízy roztrieštená a nefunkčná.
viac
25.04.2020
Predsedníctvo ZMOS prerokuje kľúčové témy s kvantifikáciou dopadov
Združenie miest a obcí Slovenska má vypracovanú analýzu programového vyhlásenia vlády s finančnou a legislatívnou kvantifikáciou dopadov. V utorok (28. 4.) bude aj tento dokument schvaľovaný jeho Predsedníctvom.
viac
18.05.2020
Poslanci TTSK budú opäť rokovať prostredníctvom videokonferencie
Rokovanie Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja, ktoré je naplánované na stredu 20. mája 2020, sa uskutoční prostredníctvom videokonferencie. Župa využije túto možnosť po druhýkrát.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %