Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
06.08.2020 02:15

Hlivák: Zákon pre výstavbu nájomných bytov upraví pracovná skupina


Snímka z tlačovej besedy o výsledkoch spoločného rokovania.


Výstavba nájomných bytov nie je podľa Hliváka pre ÚVO novou témou a úrad už niekoľko rokov pracuje na tom, aby samosprávy neporušovali zákon.


Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) vytvorí so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) spoločnú pracovnú skupinu, ktorá pripraví zjednodušenie zákona o verejnom obstarávaní. Cieľom je okrem iného uľahčiť samosprávam výstavbu nájomných bytov. Nemá však ísť o skratky, ale o systémové riešenie v súlade s európskym právom, povedal v stredu na brífingu predseda ÚVO Miroslav Hlivák.

„Môžem oznámiť, že sme vytvorili pracovnú skupinu, ktorá navrhne také úpravy v zákone, aby mestá a obce stavali nájomné byty tak, aby neboli šité na mieru, aby nedošlo k porušeniu zákona, aby sa naozaj o výstavbu týchto bytov mohlo reálne súťažiť,” povedal Hlivák po spoločnom rokovaní so šéfom ZMOS Branislavom Trégerom.

Výstavba nájomných bytov nie je podľa Hliváka pre ÚVO novou témou a úrad už niekoľko rokov pracuje na tom, aby samosprávy neporušovali zákon. „Žiaľ, to nám však nepomáha, o čom svedčia početné rozhodnutia, kde boli preukázané porušenie zákona o verejnom obstarávaní,” povedal Hlivák. Pokuty samosprávam za nesprávne obstarávanie sa vyšplhali od vlaňajšieho roka na 720 000 eur.

Celé verejné obstarávanie sa podľa Trégera po zapracovaní návrhov samospráv zjednoduší, čo je potrebné v nasledujúcich rokoch pre vyčerpanie európskych financií. Obstarávanie však bude viac kontrolované. „Ak niečo zjednodušujeme, tak akcent sa bude klásť aj na kontrolu,” upozornil Tréger. Hlivák dodal že jedným zo spôsobov, ako zrýchliť verejné obstarávanie, je jeho centralizácia napríklad na úrovni vyšších územných celkov, kde by sa vysúťažili viaceré stavebné firmy, z ktorých by si obce potom vyberali. Pripraviť by sa mohol aj katalóg projektov nájomných bytov. Podľa šéfa ÚVO však nie je verejné obstarávanie dôvodom predlžovania výstavby nájomných bytov. Upozornil napríklad na rozdrobenosť vlastníctva pozemkov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2020
Prvé stretnutie predsedu ZMOS s ministrom dopravy k výstavbe nájomných bytov
Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal v piatok 7. augusta 2020 navštívil Okres Ružomberok v rámci kontrolného dňa na výstavbe úseku diaľnice D1 Ivachnová - Hubová.
viac
07.10.2020
Premiér: Oblasť verejného obstarávania čaká revolúcia
Do medzirezortného pripomienkového konania má byť predložená právna norma, ktorá prinesie transparentnosť, ale aj zrýchlenie verejného obstarávania a následne aj zníženie byrokracie.
viac
02.12.2020
Obstarávanie nájomných bytov
Úrad pre verejné obstarávanie pripravil odborný materiál o obstarávaní nájomných bytov. Účelom je napomôcť verejným obstarávateľom, predovšetkým mestám a obciam, pri zabezpečení výstavby bytových domov s nájomnými bytmi v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní.
viac
18.01.2021
Problémom pri obstarávaní nájomných bytov sú najmä nevysporiadané pozemky
Najčastejšou chybou, ktorú robia mestá a obce pri výstavbe nájomných bytov je, že ich chcú postaviť na nevysporiadaných pozemkoch. Tým nedokážu vytvoriť podmienky pre čestnú súťaž a porušujú zákon.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %