Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
02.12.2020 10:30

Obstarávanie nájomných bytov


Ilustračná snímka.


Úrad pre verejné obstarávanie pripravil odborný materiál o obstarávaní nájomných bytov. Účelom je napomôcť verejným obstarávateľom, predovšetkým mestám a obciam, pri zabezpečení výstavby bytových domov s nájomnými bytmi v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní.


Podpredseda ÚVO a riaditeľ Inštitútu verejného obstarávania Jaroslav Lexa v spojitosti s obstarávaním nájomného bývania v úvodnom príspevku príručky upriamil pozornosť na možnosť vytvorenia katalógu projektov bytových domov s viacerými variantmi. Tie by umožnili citlivo zasadiť bytový dom do prostredia konkrétnej lokality obce či mesta. „Základnou výhodou katalógových projektov je to, že verejní obstarávatelia (mestá a obce) by nemuseli strácať dlhé mesiace čakaním na síce jedinečnú, ale nikým neodskúšanú projektovú dokumentáciu, za ktorú musí každá samospráva zaplatiť plnú cenu, a ktorá v sebe nesie riziko navýšenia nákladov počas realizačnej fázy,“ upozornil J. Lexa.

Pravidlá čestnej hospodárskej súťaže pri pravidelne vyhlasovaných verejných obstarávaniach podľa podpredsedu úradu môžu prispieť k selekcii kvalitných a menej kvalitných dodávateľov. „Tí kvalitní budú mať viac dobre zaplatenej práce a zároveň aj garanciu príjmu. Špecializované obchodné tímy vedia v tomto smere využiť možnosti centrálneho verejného obstarávania a zabrániť aj podvodom a rôznym typom manipulácií,“ poznamenal J. Lexa. Vďaka unifikovaným projektovým dokumentáciám sa podľa neho zároveň dajú nakúpiť stavebné materiály vo väčšom objeme a lacnejšie a súčasne sa dajú dodržať aj tzv. „zelené“ štandardy.           

Viac informácií TU

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.08.2020
Hlivák: Zákon pre výstavbu nájomných bytov upraví pracovná skupina
Výstavba nájomných bytov nie je podľa Hliváka pre ÚVO novou témou a úrad už niekoľko rokov pracuje na tom, aby samosprávy neporušovali zákon.
viac
08.10.2020
Informujte o dopadoch COVID-19 na šport
Štátny tajomník rezortu školstva, vedy, výskumu športu Ivan Husár opätovne požiadal predsedu ZMOS Branislava Trégera o súčinnosť pri získaní informácií o reálnych dopadoch COVID - 19 na šport v samospráve.
viac
18.11.2020
Návrh novely zákona o VO ráta s konceptom odborných garantov
Novela podľa návrhu ÚVO upravuje povinnosť verejných obstarávateľov a obstarávateľov realizovať verejné obstarávanie prostredníctvom odborného garanta.
viac
18.01.2021
Problémom pri obstarávaní nájomných bytov sú najmä nevysporiadané pozemky
Najčastejšou chybou, ktorú robia mestá a obce pri výstavbe nájomných bytov je, že ich chcú postaviť na nevysporiadaných pozemkoch. Tým nedokážu vytvoriť podmienky pre čestnú súťaž a porušujú zákon.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %